tag:blogger.com,1999:blog-42712899380190468502024-03-16T08:37:57.432+01:00ZDROWA DIETA DLA KAŻDEGO :)Blog o zdrowym odżywianiu- Zobacz jak łatwo można sięgnąć po zdrowie!funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.comBlogger299125tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-86878931700721623602017-10-14T18:00:00.000+02:002017-10-20T22:13:53.035+02:00Jesień - czas na pigwę!
Pigwa jakiej nie znacie
Pigwa dotąd kojarzyła mi się ze słynną Genowefą, jednak owoce są równie ciekawe :). Owoce pigwy może nie powalają swoim wyglądem- są żółtozielone, w kształcie gruszkowate, są za to bardzo aromatyczne.
Pięknie kwitnące krzewy są ozdobą ogrodu,ale owoce wydają się niepozorne, niektórzy nawet nie wiedzą co kryje si e pod skórką ( i w skórce).
Owoce są twarde a w smaku funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-82036288883170120882017-07-22T17:10:00.000+02:002017-07-22T17:10:12.530+02:00Czy melon jest ogórkiem?
Ktoś może na pierwszy rzut oka zaśmiać się i powiedzieć, że przecież melon to owoc a ogórek to warzywo. Nic bardziej mylnego ;)
Prawda jest taka, że melon jest warzywem a konkretnie rodzajem ogórka, nota bene należącego do rodziny dyniowatych. To rynek konsumencki narzucił nam podział, który niekoniecznie pokrywa się z systematyką w funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-43197428401433664982017-05-01T17:33:00.001+02:002017-10-20T22:30:28.709+02:00Sekrety gryki czyli dlaczego kasza gryczana jest zdrowa
Gryka króluje na naszych talerzach już od dawna, choć wielu z nas wspomina kaszę gryczaną z lekkim obrzydzeniem, jako gorzką papkę będącą dodatkiem do internatowego czy wojskowego gulaszu. Przyznam, że ja także nie przepadałam za tą kaszą, jednak czas leczy "rany" i odkryłam grykę na nowo, także w innej postaci.
&funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-19672019436865467602017-03-26T19:10:00.001+02:002017-10-20T22:31:44.041+02:00Komosa ryżowa czyli quinoa- super food warte uwagi
Komosa ryżowa, choć dla wielu ciągle nieznana, nie jest jakimś hiper nowym produktem. Od wielu wielu lat jest podstawowym pożywieniem dla wielu mieszkańców naszej planety (Ameryka Południowa).
Owszem, nie rośnie w Polsce ( rośnie jej kuzynka komosa biała) ale z pewnością jest "zbożem" wartym uwagi- przy czym z biologicznego punktu widzenia nie jest to prawdziwe zboże, tylko roślina z rodziny funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-21754985705143504972016-11-13T17:13:00.003+01:002017-10-20T22:32:05.977+02:00Czy owoce miechunki są jadalne?
Miechunka
Jako roślina ozdobna, miechunka jest znaną i ciekawą rośliną.
Będąc dzieckiem byłam przekonana, że jest ona trującą a zwłaszcza jej charakterystyczny owoc, ukryty w roślinnym lampioniku.
Z racji tego, że miechunka zdaje się przeżywać drugą młodość (nazywana złotą jagodą Inków lub rodzynkiem brazylijskim) poznałam jej właściwości, smak i zostałam wyprowadzona z własnego błędu.
funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-58517102906011820002016-11-06T09:53:00.004+01:002017-10-20T22:32:40.303+02:00Jak smakuje syrop klonowy i czy jest zdrowym zamiennikiem cukru?
Syrop klonowy jest nierozłącznym elementem naszego naleśnikowego śniadania. Uwielbia go córka i nie wyobraża sobie innych dodatków, więc w domu zazwyczaj mam zapas tego słodkiego dodatku.
Od zawsze zastanawiałam się nad zdrowotnością tego zamiennika cukru. No właśnie- czy aby na pewno zamiennika? Przecież syrop klonowy zawiera cukier...hm..
Jak sama nazwa wskazuje, syrop klonowy otrzymywany funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-32897902803856225822016-10-30T09:42:00.000+01:002017-10-20T22:34:47.497+02:00Skąd czerpać antyoksydanty? a może z Drzewa Cudów?
"Drzewo Cudów" to roślina a właściwie drzewo tropikalne o nazwie Moringa Oleifera- inaczej Moringa Olejodajna lub też drzewo chrzanowe.
Nazwa olejodajna pochodzi stąd, że nasiona zawierają sporo jadalnego tłuszczu.
Nie tylko nasiona mają zastosowanie zdrowotne, także korzenie (o chrzanowym smaku) oraz liście. Najwięcej dobra drzemie jednak w liściach, które są funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-42065153107102995532016-09-25T18:10:00.000+02:002017-10-20T22:35:24.653+02:00Owoc dzikiej róży- witamina C w dawce mega
Uwielbiam dziką różę. Występuje pod wieloma postaciami (gatunkowymi) ale z pewnością zasługuje na miano naszego super owocu- mimo, że nie jest spożywana bezpośrednio.
Jej owoc to prawdziwa bomba witaminowa, choć trzeba uczciwie powiedzieć, że zawartość poszczególnych witamin jest różna nie tylko od gatunku ale funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-53735723274767896622016-09-21T11:05:00.001+02:002016-09-21T11:47:20.489+02:00Bakteriobójczy napój z imbiru - rozgrzewa i leczy
Gdy zaczyna drapać mnie w gardle- od razu maszeruję po świeży imbir do sklepu. Kroję go w małe kawałeczki, zalewam wrzątkiem, po ostudzeniu dodaję miód i cytrynę do smaku. Niektórzy gotują chwilkę wodę z imbirem. To jest moja naturalna apteczka, która jest skuteczna jak mało co. Dla ciekawskich to i owo o imbirze.
Skład imbiru
Kłącze zawiera funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-40838936553092356792016-09-17T10:28:00.004+02:002016-09-17T10:30:16.945+02:00Czy czekolada jest zdrowa? Za i przeciw...
Kocham czekoladę- i wmawiam sobie, że jest zdrowa ;) no bo jest !
Czekolady możemy podzielić ogólnie na 4 typy: gorzkie, deserowe, mleczne i białe- różnią się zawartością miazgi kakaowej. Ilość składników czynnych biologicznie jest ściśle związana z zawartością miazgi - wobec tego czekolady gorzkie są po prostu zdrowsze od pozostałych.
Najzdrowsze zaś są czekolady typu raw (surowe), funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com13tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-74455817660294322872016-09-03T11:11:00.001+02:002016-09-03T11:11:57.291+02:00Ziele ogórecznika - piękna i zdrowa ozdoba naszych ogrodów
Lato zbliża się ku końcowi, urlopy już pozostały wspomnieniem...
Ja z wakacyjnego wyjazdu zapamiętam wiejski ogródek z gospodarstwa agroturystycznego, w którym mieszkaliśmy. Obfitował on nie tylko w ekologiczne warzywa ale także wspaniale pachnące ( i wyglądające ) zioła.
Urzekł mnie kwitnący na niebiesko ogórecznik lekarski. Jest po prostu cudny!
Co zawiera ogórecznik?
Ziele funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-76496613302100527662016-07-15T08:36:00.000+02:002016-07-15T08:36:04.462+02:00Antyrakowe warzywo czyli o brokule czuleJak tu nie mówić czule o brokule. To wspaniałe i smaczne warzywo, a w zasadzie odmiana kapusty warzywnej, na stałe powinno zagościć w naszym menu- pod każdą postacią.
Brokuły mają w sobie prawdziwą antyrakową moc, dzięki zawartości wielu prozdrowotnych składników. Wśród nich, na szczególna uwagę zasługują związki polifenolowe, które są super wymiataczami wolnych rodników oraz glukozynonów. W funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-13636908858585194162016-07-12T09:55:00.000+02:002016-07-12T09:55:02.482+02:00Potencjał antyoksydacyjny jeżyny
Jeżyna (z łac. Rubus) należy do owoców jagodowych, choć sama roślina należy do rodziny różowatych. Inną nazwą jeżyny jest ostrężyna, która bardziej utkwiła mi w pamięci, ze względu na wspomnienia z dzieciństwa, kiedy moja mama zbierała leśne ostrężyny i maliny na sok dla nas (mamo, dzięki!).
Dobrze wiemy, że owoce jagodowe naszpikowane są wtórnymi substancjami roślinnymi, które pod postacią funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-42537484122669703922016-07-10T11:20:00.000+02:002016-07-10T19:46:57.467+02:00Czy raka da się uniknąć? Zdrowy organizm, doskonale odżywiony, z prężnie działającym, wydajnym systemem immunologicznym radzi sobie sam, nie tylko z rakiem.
Temat trudny, dla jednych tabu, dla innych temat rzeka- jednak nie sposób uniknąć tego pytania w dzisiejszym świecie. Możemy gdybać i dumać nad tym skąd bierze się ta wstrętna choroba, jednak za każdym razem, funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-81496513494653058912016-07-08T09:36:00.000+02:002016-07-08T11:42:10.001+02:005 powodów dla których warto jeść czarne porzeczki.
Lato w pełni. Stragany uginają się od owoców. Wśród dobroci z naszych ogrodów i sadów pojawiają się czarne porzeczki, charakterystycznie pachnące i dla wielu z nas, będące wspomnieniem beztroskiego dzieciństwa.
Niestety nasze dzieciaki stając przed wyborem smakowitego owocowego deseru, po porzeczki sięgają zdecydowanie rzadziej, trzeba to zmienić- jest na to kilka powodów.
Kwas funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-3077040439387252122016-06-30T15:02:00.002+02:002016-06-30T15:02:33.426+02:00Dlaczego selen jest taki ważny?
Selen jest wspaniałym życiodajnym pierwiastkiem, którego nie może zabraknąć w naszej diecie.
Jest bardzo istotnym składnikiem tzw. formuły antyoksydacyjnej, w
połączeniu z witaminami A, E i C wykazuje znaczące działanie antyrakowe. Trzeba jednak dodać, że ze
względu na to, iż witamina C obniża wchłanianie selenu (jeśli pochodzi
on z preparatu nieorganicznego) witaminę C podaje się osobno.
funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-70224247484785396802016-06-09T17:40:00.002+02:002016-06-09T17:40:49.224+02:00Czy warto jeść rzodkiewki?
Choć pora nowalijek już dawno minęła dopiero na teraz na dobre kupuje rzodkiewkę. To pierwsze są napędzone nawozami a te teraz, spokojnie wyrosły w ciepłej glebie. Przynajmniej te, które kupuję na straganie od pewnej osoby.
Oczywiście te supermarketowe są dostępne cały czas ale uprawa w tunelach jakoś do mnieUnknownnoreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-44673857094582096542016-06-07T12:54:00.000+02:002016-06-10T12:29:03.896+02:00Mąka kokosowa -do czego ją używać?
Jak już wcześniej pisałam, w mojej kuchennej szafce pojawiła się mąka kokosowa. Przyjemnie pachnąca zawartość opakowania wylądowała w szklanym słoju- by mogła posłużyć nam dłużej.
Mąka kokosowa pozyskiwana jest z drobno zmielonych orzechów kokosowych lub pozostałości części kokosa po wytłoczeniu z niego oleju kokosowego, mogą z tej racji różnić się jakością i zawartością chemiczną. Ma funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-11370989659407158812016-06-02T20:19:00.001+02:002016-06-02T20:19:18.574+02:00Zdrowa paczka z Bioindygo.pl
Właśnie dostałam paczuszkę ze zdrowymi produktami wprost ze sklepu bioindygo.pl.
Zdrowe smakołyki to : mąka kokosowa, daktyle bez pestek, miechunka - jagody Inków, BIO Ocet jabłkowy, BIO Moringa (proszek), syrop klonowy, morwa biała bez pestek.
Już wkrótce napiszę o mące kokosowej, która jako pierwsza skusiła mnie zapachem.
Dla -Was już dziś
funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-12901471171576036562016-05-29T19:15:00.000+02:002016-05-29T19:15:07.493+02:00Melisa mi nie zwisa- czyli rozmyślania nad tym- czy melisa jest zdrowa?
Świeże listki melisy już od dawna sterczą z mojej ziołowej doniczki. Dorzucam je od czasu do czasu do koktajlu lub na kanapkę, chętnie zjadam w sałatce - bardzo lubię jej smak i zapach, lekko cytrynowy - zupełnie inny niż w ziołowej herbacie z suszu.
Melisa (melissa officinalis) jest ciekawym ziołem i nie dokonam odkrycia pisząc, że działa uspokajająco, wpływa łagodząco na stres, którego funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-25424193248170293462016-05-27T15:43:00.000+02:002016-06-10T23:40:06.360+02:00Ż jak żółtko- dlaczego powinieneś jeść jajka?
Żółciutki środek każdego jajka to skarbnica zdrowia. Choć zazwyczaj jajo zjadamy w całości warto wiedzieć co kryje się w samym środku- czyli w żółtku- by w ten sposób uświadomić sobie jaki to cenny składnik pokarmowy.
Żółtko jaja zawiera ok 30% lipidów w których doskonale rozpuszczają się witaminy A, D, K oraz E- stając się przez to lepiej przyswajalne. Tak przy okazji, w porównaniu do funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-23798787936670847532016-05-25T16:33:00.007+02:002016-05-25T16:33:45.271+02:00Cytryniec chiński- mało znana roślina warta uwagi
Uwielbiam rośliny, które nie tylko pięknie wyglądają ale zarazem leczą i karmią. Tak właśnie jest z cytryńcem chińskim, roślina ciekawa i z potencjałem, rosnąca w lasach i dolinach dalekiego Wschodu. Niektórzy z powodzeniem uprawiają ją w naszych rodzimych warunkach, jako roślina ozdobna (jest pnączem) pojawia się także w parkach.
&funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-76254572155922395532016-05-23T16:48:00.001+02:002016-05-23T16:48:13.320+02:00Betaglukan i jego właściwości zdrowotne
Beta-glukan (β-glukan, betaglukan) jest polisacharydem, który wiążąc się z różnymi glikozydami, wykazuje różne właściwości, w tym także zdrowotne. Jest składową błonnika pokarmowego i występuje w odmiennych formach, w różnym stopniu rozpuszcza się i ma różną masę cząsteczkową- a to przekłada się na zdolności beta-glukanu jako immunostymulatora.
O beta-glukanie stało się głośno już jakiś czas funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-81695112673231553052016-04-28T19:10:00.002+02:002016-04-28T19:10:48.888+02:00Botwina- wiosenne pyszności
Uwielbiam młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Moja mama robi z botwiny najlepszą na świecie zupę, która nigdy się nie nudzi. Jest nie tylko pyszna, cudownie kolorowa ale i zdrowa.
Młode listki są pełne witamin, odtruwają organizm i pobudzają apetyt. Zawierają nieco więcej składników mineralnych niż korzenie (między innymi żelazo, magnez), mają też więcej białka, są zasobne w witaminy funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-45001622761552230142016-04-15T17:02:00.000+02:002016-06-11T00:11:04.957+02:00Orkiszowe kłosy-czy pradziadek pszenicy rzeczywiście jest zdrowy?
Orkisz gości w moim domu już od dość dawna. Wszystko zaczęło się od poszukiwania zboża, które zawiera mniej alergizujący gluten. A jak się okazało, że w starożytności orkisz był pokarmem gladiatorów...to zaczęła się nasza orkiszowa przygoda.
Orkisz jest bardzo starą odmianą pszenicy (obok samopszy i płaskurki) ale znacznie zdrowszą i niestety też droższą. Ja jednak wychodzę z założenia, funkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.com0