tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post83219114069322281..comments2024-03-16T08:37:52.645+01:00Comments on ZDROWA DIETA DLA KAŻDEGO :): Kwas buraczanyfunkiahttp://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.comBlogger42125tag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-37310254195605986072018-03-06T11:00:06.780+01:002018-03-06T11:00:06.780+01:00Robilam zakwas buraczany. Po trzech dniach zaczal ...Robilam zakwas buraczany. Po trzech dniach zaczal robic sie dziwny jakby odrobine sluzowaty. Postanowilam zaryzykowac i dosypalam troche soli dolozylam pare przekrojonych zabkow czosnku i wsypalam kilka owocow jalowca.Dolalam wody z kranu okolo 2 litrow(wczesniej zalalam przestudzona woda gotowana) Dobrze wymieszalam i przykrylam sciereczka. Wieczorem ponownie wymieszalam i sprobowalam. Okazalo Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-91122561308896823302017-06-04T19:50:13.847+02:002017-06-04T19:50:13.847+02:00Do „Anonimowy” ZGADZAM SIĘ W 100%, robię tak samo ...Do „Anonimowy” ZGADZAM SIĘ W 100%, robię tak samo od 2 lat i nigdy mi się nie zepsół, robię w kamionce, słoju i beczce plastikowej 20L do kiszenia kapusty, wychodzi taki sam pyszny i klarowny. (koper, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól normalna, woda z kranu, buraki nie obierane tylko dobrze umyte) Jest pycha cała rodzina jest obdarowana. Miałam krew utajoną w kale, po kolonoskopii Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-83171394708777646082017-01-26T12:40:35.591+01:002017-01-26T12:40:35.591+01:00Właśnie wylałam parę litrów. Zrobił się ciągnący, ...Właśnie wylałam parę litrów. Zrobił się ciągnący, śluzowaty. Choć zapach nie był zły, smak też. Ale jak się tak ciągnie to trochę obrzydliwe. Ale jeden słoik wydaje się ok. Ten był robiony z innych buraków. Reszta była robiona tak samo. Jedna partia. Wygląda na to, że to buraki nie były w porządku. :(Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-79803589170089332532016-10-25T06:36:37.898+02:002016-10-25T06:36:37.898+02:00Właśnie zrobiłam kwas buraczany, jest smaczny, kla...Właśnie zrobiłam kwas buraczany, jest smaczny, klarowny. Dodałam piętkę chleba upieczonego na zakwasie /mój wyrób/.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12967395033525475356noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-40444974826776649292016-10-03T22:56:27.712+02:002016-10-03T22:56:27.712+02:00Wylać. Rozpoczął się proces gnilny.Wylać. Rozpoczął się proces gnilny.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-87024856657257535832016-07-13T00:13:41.656+02:002016-07-13T00:13:41.656+02:00Witam. Moj kwas stoi juz 2 tygodnie, jednak nie po...Witam. Moj kwas stoi juz 2 tygodnie, jednak nie pojawila sie ani plesn ani piana, czy to znaczy ze sie nie udal? Smakuje jak posolona woda z burakami, nie sadze by to bylo to...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-42129064139262499092016-03-25T13:14:15.519+01:002016-03-25T13:14:15.519+01:00Jesli zakwas buraczany ma konsystencje sluzu to mo...Jesli zakwas buraczany ma konsystencje sluzu to mozna go pic czy wylac???Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03937694553594298460noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-22396193252564568512016-03-14T09:04:11.181+01:002016-03-14T09:04:11.181+01:00Jedna mała poprawka do kiszenia buraków. Naczynie ...Jedna mała poprawka do kiszenia buraków. Naczynie należy szczelnie zamknąć, a nie przykrywać gazą czy inna ściereczką, ponieważ kiszenie odbywa się bez dostępu powietrza (tlenu), tak jak kiszenie ogórków lub kapusty czy też wszelkich innych warzyw. Kiedy jest dostęp tlenu, następuje utlenianie warzyw, czyli po prostu gnicie i stąd pojawia się pleśń. Spraktykowałem i stąd wiem. Pozdrawiam!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-81475603854474966002015-12-11T07:48:56.827+01:002015-12-11T07:48:56.827+01:00ja robię zakwas z buraków bez soli i przypraw - sa...ja robię zakwas z buraków bez soli i przypraw - same buraki .<br />Na początku posługiwałam sie przepisami , ale zakwas zawsze mi plesniał .Teraz mam swój własny przepis, i zakwas nie pleśnieje.<br />W czym tkwi tajemnica?<br />Otóz zakwas trzeba potrząsać .Potrząsać kilka razy dziennie .<br />W ten sposób plesn sie nie zagnieździ .<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-42692908792170816062015-12-09T16:50:19.512+01:002015-12-09T16:50:19.512+01:00Właśnie zrobiłem. Jest pyszny. Piane ściągałem cod...Właśnie zrobiłem. Jest pyszny. Piane ściągałem codziennie a nawet dwa razy dziennie i żadnej pleśni nie było, już nastawiłem kolejny słój. Ja na 2,5kg buraków i dwóch główek czosnku dałem 3l wody z dwoma łyżkami soli jedną łyżeczką cukru i wodę tą gotowałem ok 5min od momentu jak zaczęła wrzeć.Wyszedł naprawdę SUPER i czosnek jest czuć. Czytałem w jakimś przepisie żeby nie bać się czosnku bo jestMichałhttps://www.blogger.com/profile/11200221766776129551noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-28602442103309854912015-12-07T09:18:47.289+01:002015-12-07T09:18:47.289+01:00proszę o informację czy jest jakaś różnica pomiedz...proszę o informację czy jest jakaś różnica pomiedzy kwasem buraczanym a zakwasem?? <br /><br />bo różne opinie słyszałam :)<br /><br />dziękuję!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-46890686069516863422015-10-29T02:39:06.085+01:002015-10-29T02:39:06.085+01:00W ten sam sposób, robi się ocet jabłkowy. Można z ...W ten sam sposób, robi się ocet jabłkowy. Można z samych obierek lub jak kto woli z poszatkowanych jabłek. Jabłka myję, obieram i razem z częścią środkową, pestkami układam w słoju obierki. Zalewam wodą ciepłą z filtra osmotycznego. Wtym wypadku nie dodaję soli ani cukru. Wody tyle aby zakryło jabłkowe skórki. Trzymam 10 dni w kuchni, - potrzebuje ciepła pokojowego. Codziennie przemieszam aby bseptemberhttps://www.blogger.com/profile/00573703527128985313noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-33491439147803981802015-10-12T19:59:23.709+02:002015-10-12T19:59:23.709+02:00jeśli plama jest maleńka, a nie Jesteś uczulona na...jeśli plama jest maleńka, a nie Jesteś uczulona na pleśń, to możesz zdjąć ją łyżką..skosztuj czy przypadkiem zakwas nie jest już gotowy,<br />Czy w trakcie robienia zakwasu ściągana był piana z wierzchu? to ogranicza możliwość powstania pleśni. Pozdrawiam<br />funkiahttps://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-81177980784849772712015-10-11T16:12:26.387+02:002015-10-11T16:12:26.387+02:00Witam. Gdy mój zakwas stał czwarty dzień pojawiła ...Witam. Gdy mój zakwas stał czwarty dzień pojawiła się dosłownie jedna maleńka kropka pleśni:(Czy powinnam wylać wszystko?:((Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-66807957956332847252015-10-07T10:54:50.426+02:002015-10-07T10:54:50.426+02:00kwas buraczany piję od kilku miesięcy i nie kombin...kwas buraczany piję od kilku miesięcy i nie kombinuję za wiele. Buraki - nie obierając - ścieram na jarzynowej tarce, zalewam ciepłą woda z kranu i już. Za pierwszym razem - dla zaszczepienia bakteriami - dałem szklankę soku z kiszonej kapusty, teraz w słoju zostawiam garść buraczanych wiórów. Kiedyś zapomniałem o burakach i wyjechałem na trzy tygodnie. Po powrocie zastałem w słoju zajefajny ocetSławomir Kyllyan Marusińskihttps://www.blogger.com/profile/16388656246381954193noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-50199387054245514222015-02-10T10:09:40.467+01:002015-02-10T10:09:40.467+01:00To prawda, obieranie nie jest konieczne, choć oszc...To prawda, obieranie nie jest konieczne, choć oszczędza nieco czas ;) cukier daję w minimalnej ilości by przyspieszyć fermentację- bez cukru kwaszenie trwa troszkę dłużej. Dziękuję za rzeczowy komentarz i pozdrawiam .funkiahttps://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-5080409502499744852015-02-09T21:07:07.334+01:002015-02-09T21:07:07.334+01:00Pani Gabrielo, nieprawda, buraków nie trzeba obier...Pani Gabrielo, nieprawda, buraków nie trzeba obierać, wody nie trzeba gotować, nie dodawać cukru, nie dawać skórki chleba, można dodawać: korzeń selera, marchew, pietruszkę, cebulę, majeranek, kminek, koper, chrzan, ..., wszystko to ma być ze skórkami, nieobierane (z wyjątkiem cebuli), tylko aby było zdrowe warzywo.<br />Nie obawiajmy się pestycydów, one i tak wszędzie nam towarzyszą w innych Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-57006813743897524282015-01-14T10:40:48.491+01:002015-01-14T10:40:48.491+01:00tak, buraki obieramy :)tak, buraki obieramy :)funkiahttps://www.blogger.com/profile/10412826582708650604noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-19699399204175037402014-12-22T08:10:02.813+01:002014-12-22T08:10:02.813+01:00A czy buraki trzeba przed zalaniem wodą obierać ze...A czy buraki trzeba przed zalaniem wodą obierać ze skórki?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-61147037687681308042014-09-21T13:44:22.637+02:002014-09-21T13:44:22.637+02:00Jak dlugo mozna przechowywac taki gotowy kwas? Moz...Jak dlugo mozna przechowywac taki gotowy kwas? Mozna go zamrażać?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-941297230854639782014-06-17T07:58:33.054+02:002014-06-17T07:58:33.054+02:00Cukier to starterowe jedzonko do bakterii mlekowyc...Cukier to starterowe jedzonko do bakterii mlekowych. Jeśli ktokolwiek próbował surowego buraka ćwikłowego, to wie, że jest słodziutki. Potrzeba jednak czasu, aby ten cukier przedostał się do roztworu i stał się dostępny dla bakterii.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-54264804650842045792014-05-30T11:10:29.125+02:002014-05-30T11:10:29.125+02:00A jakie dobre są buraki w plasterkach z tego zakwa...A jakie dobre są buraki w plasterkach z tego zakwasu - jadł ktoś?? Jak kiszony ogórek z posmakiem buraczanym. Uwielbiam kiszone ogórki to i te buraki zjadłam :) a część dałam do chłodnika (gotowałam z surowymi) i trochę zakwasu do już gotowego chłodnika. Wyszła poezja!! Ale te ukiszone buraki polecam - mi szkoda by było wyrzucać, coś pysznego.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07278683983214511828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-21184657503125325752014-05-16T11:50:36.076+02:002014-05-16T11:50:36.076+02:00Mnie czesto kwas wychodzi ciagnacy wtedy wylewam g...Mnie czesto kwas wychodzi ciagnacy wtedy wylewam go. Teraz zakrecam go jak kiszone ogorki i wychodzi dobry bez chleba .Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-15730891117340901762014-04-08T21:21:59.347+02:002014-04-08T21:21:59.347+02:00Buraczki to też żelazo potrzebny przy anemii Buraczki to też żelazo potrzebny przy anemii Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4271289938019046850.post-32604805610778997712014-04-07T12:06:11.289+02:002014-04-07T12:06:11.289+02:00nieprawda,barszcz zawsze zaplesniejre jesli skórka...nieprawda,barszcz zawsze zaplesniejre jesli skórka nie bedzie zupelnie sucha,a barszcz wymaga tez ciepłego miejsca.mozna kisic wg przepisu,ale to nie wystarczy trzeba znac te drobne szczegóły inacze wyjdzie brazowa woda i plesńAnonymousnoreply@blogger.com