czwartek, 26 listopada 2009
Czosnek- naturalny antybiotyk
O dobroczynnych właściwościach czosnku słyszymy już od dawna. Największym bogactwem jest allicyna- składnik odpowiedzialny za zapach - uaktywniająca się po roztarciu, przy współdziałaniu enzymów- jest wysoce bakteriobójcza.
Działanie tego drogocennego składnika zbliżone jest do antybiotyku. Ważne jest to, by czosnek spożywać w miarę możliwości na surowo- wówczas działanie allicyny jest największe.
Nie oznacza to, czosnek poddany obróbce termicznej jest bezwartościowy- ma w dalszym ciągu działanie prozdrowotne ale już nie na taka skalę. Czosnek zawiera sporo składników mineralnych i witamin a fitoncydy działają bakteriostatycznie i bakteriobójczo.
Fitoncydy znajdują się również w soku cebuli, pora czy chrzanu. Jeśli więc czujemy, że "łapie" nas przeziębienie, sięgnijmy po czosnek- można rozetrzeć go z odrobina soli, wymieszać z masłem i smarować nim pieczywo. Nieprzyjemny zapach można zneutralizować zjadając zieloną pietruszkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz