piątek, 25 marca 2011

Czujesz mięte?- mentol i inne zdrowe składniki



Jak smakuje prawdziwa mięta? 

Z pewnością to nie to, co tic tac czy nawet najlepsza guma do żucia. Mięta jest bardzo aromatyczna i jej smak jest bardziej różnorodny. Popularna, uprawiana mięta pieprzowa to gatunek powstały z dwóch dzikich gatunków- mięty zielonej i nadwodnej.

Kwiatostany i liście mięty bogate są w olejek eteryczny- jego ilość zależy od kilku czynników: odmiany, etapu rozwoju rośliny, czasu zbioru i także umiejętnego wykorzystania surowca zielarskiego (suszymy bądź używamy świeże).

Oprócz olejku roślina zawiera także cenne flawonoidy oraz garbniki, w liściach znajduje się witamina C, karoten , rutyna, kwasy (oleanolowy, ursolowy), betanina oraz apigenina.

Podstawowym składnikiem owego olejku jest oczywiście mentol ale obok niego występują także menton, mentofuran, tymol, cyneol, karwakrol oraz seskwiterpeny. To właśnie tak bogaty skład daje ten wspaniały, orzeźwiająco-chłodzący efekt.

Mięta ma szerokie zastosowanie

w kuchni : do aromatyzowania napojów, do sporządzania aromatycznych sosów, wyrobów cukierniczych, jako przyprawa do serów, zup, sałat, potraw mięsnych, warzywnych i rybnych;

w medycynie naturalnej : ma właściwości przeciwbólowe, dezynfekcyjne, przeciwzapalne. Mięta poprawia trawienie, wpływa na wydzielanie żółci, redukuje skurcze jelit, zmniejsza nudności. Działa także uspokajająco w stanach napięcia nerwowego, wzmacniająco, korzystna jest dla serca.

Uwaga! nie wszystkie gatunki mięty nadają się do spożycia- mięta polej (Mentha pulegium) zawiera trujący pulegon.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...