poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Karczochy na cholesterol?



Karczoch nie jest typowym warzywem, jak niektórzy sądzą, choć sposób jego przyrządzania może skłaniać do takiego myślenia. Jest to roślina zielna o jadalnych kwiatach- a w zasadzie, jadalne są dna kwiatowe wraz z częścią liści (nasada łusek dolnych rzędów okrywy kwiatowej).

Karczoch zbiera się zanim koszyczki kwiatowe się rozwiną- to ważne. W przeciwnym razie będzie on po prostu niejadalny. Najlepiej gdy kwiat jest mocno zwinięty i niezbyt duży- będzie smaczniejszy.

Karczoch jest dietetyczny- nie zawiera zbyt wielu kalorii. Oprócz niewielkiej ilości witamin (odrobinę C, witaminy B1, B2) zawiera minerały, głównie sód, wapń, fosfor, potas i magnez.
Mięsiste dno kwiatostanu zawiera węglowodany, białko, inulinę.

Cennym składnikiem zawartym w karczochu jest cynaryna, należąca do grupy fenolokwasów- to właśnie dzięki niej, obniża się poziom cholesterolu. Cynaryna ponadto, ma działanie żółciopędne i moczopędne. Liście są także bogate są w gorycze, cenione ze względu na korzystne działanie na wątrobę i drogi żółciowe a także flawonoidy oraz triterpeny.

Warto zwrócić uwagę na zawartość flawonoidów, które jak wiadomo są doskonałymi przeciwutleniaczami i pomagają również obniżyć wartość tzw. "złego" cholesterolu. Karczoch zawiera kwercetynę, rutynę i inne związki polifenoli- w tym kwas galusowy, luteolinę, kwasy-chlorogenowy i kawowy oraz cenna sylimaryna.

Badania naukowe dowiodły, że dzięki tym cennym związkom, karczoch pozytywnie wpływa na czynności wątroby, a tym samym, na czynności trawienne związane z wątrobą. Wszystko wskazuje na to, że karczoch jest doskonałą bronią w walce z cholhttp://www.blogger.com/img/blank.gifesterolem- wykazuje on bowiem zdolność obniżania poziomu związków tłuszczowych.

Reasumując, w walce z zbyt wysokim poziomem cholesterolu ogólnego oraz cholesterolu "LDL" ( tzw. złego) największe znaczenie mają zawarte w karchochu substancje:
- cynaryna
- kwas chlorogenowy
- kwas kawowy
- sylimaryna
O naturalnych sposobach obniżania cholesterolu można poczytać tutaj

Karczocha można jeść na surowo- dobrze smakuje w sałatce, ale także można go konserwować i gotować z dodatkiem sosów.

Sok z karczocha można kupić : TUTAJ
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...