niedziela, 14 października 2012

Nadeszła pora na pora- walory zdrowotne pora

 Jesienią warto jeść pory- dlaczego? Warzywo to jest przedstawicielem rodziny czosnkowatych, a to oznacza, że zawiera cenne związki siarkowe. Z tego właśnie powodu, działa bakteriobójczo, stymulująco na układ odpornościowy.
Siarczki nie tylko hamują rozwój mikrobów, powstrzymują także powstawanie raka,
a także rozpuszczają skrzepy.

To warzywo może zaskoczyć swoimi wartościami odżywczymi- oprócz błonnika i białka zawiera witaminy: beta-karoten, witaminy z grupy B, wit. C i E.

Minerałów jest sporo, choć w różnych proporcjach, są to głównie: żelazo, wapń, magnez, potas, sód oraz cynk, miedź, mangan, selen. Im ciemniejsza część pora tym bogatsza w związki i ostrzejsza w smaku. Co więcej, w tej ciemniejszej części znajdują się karotenoidy- m.in. zeaksantyna i luteina. Ciekawostką wydaje się być fakt, że w porze znajduje się błonnik o właściwościach prebiotycznych- dzięki czemu jedzenie pora stymuluje rozwój dobroczynnych drobnoustrojów w naszym organizmie.
Por dobrze wpływa na drogi oddechowe, działa odtruwająco, ceniony jest w profilaktyce chorób krążenia czy też reumatyzmie.

Warzywo to ma lekkie działanie moczopędne, wpływa korzystnie na układ pokarmowy przez m.in. poprawę apetytu oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.

Mało kto wie, że można zrobić z niego syrop przeciwkaszlowy- zupełnie podobny do tego z cebuli.
Por nie powinien kojarzyć się tylko z rozgotowaną w rosole paćką, najzdrowszy jest jedzony na surowo, w postaci przeróżnych surówek. Choć jego smak wydaje się być ostry, można go złagodzić dodając do surówki jabłko, niektórzy parzą wrzątkiem pora przed spożyciem. Osoby o wrażliwym żołądku mogą jeść pora duszonego, zapiekanego- jest wtedy łagodniejszy.

 Jeszcze jedna uwaga, osoby mające tendencje do tworzenia się kamieni nerkowych, powinny jeść pory w rozsądnych ilościach, ponieważ zawierają one szczawiany.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

2 komentarze:

  1. Dodaję pora do różnych surowych sosów i zup:) Bardzo lubię ten smak. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pora a najbardziej zupę porową mamy :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...