sobota, 14 marca 2015

O co chodzi z tym glutenem?

Temat glutenu krąży w sieci już od dawien dawna i szczerze mówiąc nie miałam ochoty się z nim konfrontować. Życie jednak pisze inne scenariusze, chcąc nie chcąc każdego dnia stykam się we własnym domu z tym tematem. To właśnie mój zacny małżonek, choć nie cierpi na celiakię, stosuje dietę bezglutenową. Początkowe iskrzenie w kuchni, zaczęło się powolnie zmieniać w zrozumienie, że może faktycznie gluten mu nie służy.

Generalnie wszystkie "mody" dietetyczne działają na mnie lekko drażniąco i z ogromną rezerwą do nich podchodzę. Moda na bezglutenowe rozpłynęła się szeroką falą po blogosferze i nie tylko. No i pod mym własnym dachem pojawił się temat glutenu już kilka miesięcy temu.

    Zaczęło się od książki, której autorem jest słynny w tym temacie William Davis, potem kolejne poszukiwania. Analityczny umysł mojego męża przyczynił się do zmiany decyzji na temat diety.
O szkodliwości glutenu nie będę pisać, powiedziano w tym temacie wystarczająco dużo. Mogę tylko opisać, co obserwuję sama. Mianowicie próbuję doszukać się różnicy, między stanem zdrowia mego ślubnego, "przed" i "po" stosowaniu diety bez glutenu. Z pewnością nie można wszystkiego przypisywać tylko jednemu czynnikowi (glutenowi), dieta naszej rodziny uległa dużej zmianie na przestrzeni kilku ostatnich lat.
W tym miejscu muszę zaznaczyć, że mąż nie stosuje 100% diety bezglutenowej, używa do wypieku chleba pełnoziarnistą mąkę orkiszową, starej odmiany- informację taką otrzymał od producenta. Odmiana ta charakteryzuje się niską ilością glutenu o zdecydowanie mniejszej drażliwości, o czym donoszą też różne publikacje z jakimi się stykaliśmy.

Napiszę może o plusach tej diety- najpierw może o tych mentalnych. Początkowo hasło "bezglutenowe" kojarzyło mi się z drogą półką wypełnioną półproduktami, znajdującą się w sklepie ze zdrową żywnością. Świadome podejście i znajomość składników zdrowej diety, pozwoliło nam jednak skomponować taką dietę, która nie tylko jest pełnowartościowa ale niedroga.

     Mamy przeogromną możliwość tworzenia pysznych, zdrowych dań bez potrzeby użycia gotowców, na bazie głównie warzyw, owoców, kasz (bezglutenowych jest sporo), strączkowych i nie tylko. Eliminacja kupnych wędlin, dań gotowych i wysoko przetworzonych jest kolejnym krokiem, który powinien wykonać każdy chcący zdrowo się odżywiać. W naszym przypadku, już dawno postawiliśmy na zdrowie, sami robimy chleby, jogurt, przeróżne pasty do pieczywa, sami przygotowujemy pieczone mięso którym już dawno temu zastąpiliśmy wędliny. Z resztą mięso jest tylko dodatkiem do diety, królują warzywa pod każdą postacią- surowe, przygotowane na parze i kiszone.

         Dzieciaki, jako, że uczęszczają do szkoły i przedszkola, skazane są niejako na dietę z glutenem, tutaj potrzebna byłaby zmiana na szerszym polu. W domu jadamy razem, dzieci przyzwyczaiły się do hasła gluten, i znoszą katusze gdy na pytanie - czy jest bułeczka na kolacje słyszą hasło :"jest tylko chleb od tatusia" ;). Przyznam szczerze, że ciągle udoskonalamy przepis na chleb idealny (czyt. zjadany przez dzieci), metodą prób i błędów udaje się nam tworzyć różne kulinarne dzieła. Na szczęście zawsze jest opcja awaryjna w postaci ukochanej jaglanki czy wszechstronnym gryczanych naleśników ( naleśniki syn z lubością zabiera do szkoły chwaląc się kolegom jakie ma fajne "kanapki"). Pod względem zmiany produktów na bezglutenowe, muszę powiedzieć, że nasza, bądź co bądź maleńka kuchnia, obfituje teraz w przeróżne słoje skrywające w sobie różnorodne kasze, nasiona, pestki, strączki i inne przysmaki (także zamienniki słodyczy- czyli suszone owoce).

          Teraz strona zdrowotna zaobserwowana przeze mnie, u męża rzecz jasna. Mianowicie jak ręką odjął narzekania na bóle brzucha, przelewania i burczenia. Zdecydowanie mniej słyszę marudzenia na bóle głowy, zaobserwowałam też, że mąż jest mniej zaflegmiony. Kiedyś każdego ranka budziło mnie jego smarkanie ;). I na koniec moja najulubieńsza zmiana :) brak chrapania! Pojęcia nie mam czy chrapanie ma cokolwiek wspólnego z glutenem (może ktoś z Was coś wie na ten temat).

Przyzwyczajam się do życia bez glutenu, wiem tylko, że ten proces nie będzie szybki w przypadku mojej rodziny, która nasze kulinarne poczynania traktuje jako nie potrzebe dziwactwa. Doszłam jednak do wniosku, że skoro mąż lepiej czuje się na diecie bezglutenowej, to czemu mu jej nie serwować?

Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

6 komentarzy:

  1. Jestem jak najbardziej za pełną dietą bezglutenową ale tylko pod warunkiem gdy faktycznie jest stwierdzona przez lekarza nietolerancja glutenu. Zazwyczaj chodzi tu po prostu o to, że osoby które przechodzą na taką dietę zmieniają swoje nawyki żywieniowe na lepsze - o dziwo po rezygnacji z glutenu nagle nasz jadłospis robi się znacznie bogatszy niż przed ! Osobiście będę dążyła do tego by urozmaicić swoją dietę w różne zdrowe produkty stosowane w tej diecie. Być może niektórym taka dieta pomaga ale innym może wręcz przeciwnie bardzo szkodzić- wolę nie ryzykować kierując się swoją wiedzą bez potwierdzonych badań tym bardziej że taka całkowita dieta jest bardzo kosztowna. Myślę, że teraz ludzie mają większą wiedzę odnośnie żywienia i istnieje coś po za ,,białą mąką" warto próbować czegoś niego, w tej diecie najbardziej podoba mi się różnorodność a tego nam potrzeba w zwykłej codzienności

    OdpowiedzUsuń
  2. Przy wdrażaniu bezglutenowego jadłospisu trzeba wykazać się nie lada cierpliwością, wiedzą o zamiennikach i inwencją twórczą w przygotowywaniu potraw. Gdyby wszyscy, rezygnujący z glutenu, tak wytrwale poszukiwali idealnych produktów (jak robi to Autorka wpisu) dieta bezglutenowa nie byłaby bardzo szkodliwa nawet w przypadku osób bez celiakii czy alergii. Jednak większość osób, podążających za modą zbyt pochopnie rezygnuje z produktów zbożowych wyrządzając sobie tym zachowaniem jeszcze większą krzywdę, niż gdyby jedli żywność glutenową.

    Jako dietetyk kliniczny jestem zwolenniczką diety bezglutenowej jedynie u osób, które glutenu nie tolerują (i te nietolerancję potwierdzili badaniami). Fakt, że Pani i Mąż czujecie się lepiej na pewno wynika ze zdrowotności wszystkich spożywanych przez Was produktów. Nie bez znaczenia też jest wykluczenie produktów wysoko przetworzonych, czyli zachowanie żywieniowe, które popieram w 100 procentach! :)
    Dużym plusem mody na bezglutenową dietę jest wzrost świadomości o tym, jak żywność może modulować nasze zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć

    Jestem świeżo upieczonym bezglutenowcem i chciałbym się dowiedzieć jakiej firmy produktów używacie i polecacie??

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja natomiast jestem zwolennikiem "Zdrowego glutenu" tzn. że nie wszystkim gluten szkodzi i nie powinno się tego modnie używać. Dr. Małgorzata Desmond wydała na ten temat kilka publikacji potwierdzonych badaniami, analizą i wnioskami. Może warto przyjrzeć się temu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bzdury, jak z tym bio...Byle by tylko producent sprzedał drożej :)Ja jem wszystko i czuję się ok.Najważniejszy jest sport, a nie jakiś tam gluten.Jedz wszystko, ale z umiarem.Urozmaicaj dietę, počwcz trochę, a będzie ok.Pzdr.

    OdpowiedzUsuń
  6. Każdy sportowiec je dużo glutenu w postaci makaronów białego pieczywa i zaleca takie jedzenie,więc w czym ma pomóc jedzenie bez glutenu. Niech przyjdzie moda bez cukrowa,więcej korzyści przyniesie. Bzdura ten bez gluten. Nie mam czasu na bzdurne poświęcanie czasu na przygotowywanie takich potraw.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...