środa, 13 stycznia 2010

Żurawina- skarbnica witaminy C


W okresie przeziębień warto zainteresować się tym owocem jagodowym. Żurawina zawiera bowiem całkiem sporo witaminy C i nie tylko. Możemy w niej odnaleźć witaminy z grupy B, minerały takie jak wapń, sód, potas,magnez, naturalne kwasy organiczne, antocyjany, bioflawonoidy.

Wszystko to sprawia, że odporność jest lepsza. Niezwykle cennym atutem owoców żurawiny, jest jej wpływ na układ moczowy. Żurawina bowiem ma działanie antybakteryjne, w drogach moczowym wykazuje działanie utrudniające przyczepność bakterii E. Coli, ułatwia także wydalanie bakterii z dróg moczowych.

 Jeśli męczy nas zapalenie pęcherza czy dróg moczowych- sięgnijmy po żurawinę. Oprócz działania antybakteryjnego, składniki zawarte w żurawinie mają zdolność rozpuszczania kryształków szczawianowo- wapniowych. Owoc ten jest więc polecany przy kamicy nerkowej.

Działanie antybakteryjne zostało także potwierdzone w jamie ustnej. Regularne zjadanie żurawiny działa antyseptycznie na jamę ustna, ogranicza choroby przyzębia.

Żurawina walczy także z wolnymi rodnikami- ma wysokie działanie przeciwutleniające, jest elementem diety antyrakowej. Bioflawonoidy pozwalają też działać przeciwzakrzepowo- rozszerzają naczynia krwionośne.
Warto spożywać nie tylko suszone owoce, ale soki i inne przetwory z tych owoców.

Suszoną żurawinę można kupić : TUTAJ
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...