środa, 30 marca 2011

Orzech arachidowy- ziemny przysmak



Orzechy ziemne, jak i inne orzechy, zawierają sporo tłuszczu, choć w porównaniu do innych mają go najmniej. Pozyskany z nich olej arachidowy ma szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, jest bogaty w kwasy tłuszczowe.

Warto zaznaczyć, że orzechy zawierają zarówno kwasy nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone wśród, nich bardzo zdrowe kwasy oleinowe, które obniżają poziom cholesterolu.

Atutem orzechów jest duża zawartość białka, które w dużej mierze jest rozpuszczalne. Oprócz tego przyswajalnego białka, nasiona zawierają cukry, celulozę, saponiny, puryny oraz szereg witamin: witaminę E, H, B1, B2, kwas pantotenowy oraz duże ilości witaminy PP (niacyna)- tej witaminy spośród orzechów jest najwięcej. Minerały też oczywiście są obecne- jest to głównie potas, fosfor, magnez oraz żelazo i wapń.

Nasiona można jeść surowo, prażyć, kandyzować. Unikajmy orzechów solonych- sól w takiej ilości nie służy naszemu zdrowiu. Popularnym produktem uzyskanym z orzechów arachidowych jest chałwa oraz masło orzechowe.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...