Patelnia to wyposażenie każdej kuchni. Używamy ją do przygotowywania dań z mięsa i ryb oraz warzyw i owoców. Dlatego to urządzenie wielofunkcyjne i ciekawa alternatywa dla przygotowywania wielu potraw. Patelnię można też włożyć do piekarnika, aby upiec smaczne i zdrowe danie.
Potrójne działanie
Na patelni smażymy, dusimy i pieczemy różne produkty, głównie mięso, które jest jednym z podstawowych składników dań obiadowych. Jednak nie każde przygotowywanie mięsa jest korzystne dla zdrowia i samopoczucia.
Najmniej zdrowe jest smażenia mięsa, chociaż szybkie, smaczne i popularne. Kiedy smażymy na tłuszczu, zostaje on potem wchłonięty przez mięso, przez co staje się bardziej kaloryczne, ciężkostrawne i mniej zdrowe. Podczas smażenia zmniejsza się także jego wartość odżywcza, ponieważ traci wiele witamin i innych składników odżywczych. Możliwe jest także smażenie beztłuszczowe, kiedy wybierzemy odpowiednią patelnię.
Lepsze od smażenia jest pieczenia mięsa, ponieważ ma niepowtarzalny zapach i smak oraz nie jest tak tłuste jak smażone. Jego obróbka nie wymaga tłuszczu, ale jest dłuższa. Natomiast w przypadku duszenia na patelni, gotuje się go w niewielkiej ilości wody pod przykryciem z dodatkiem tłuszczu, a więc to połączenie smażenia i gotowania. Zawsze można zrezygnować z obsmażania, dzięki czemu potrwa będzie zdrowsza. Poza tym z mięsem warto dusić również warzywa, dzięki czemu danie będzie bogatsze w składniki odżywcze i lepsze w smaku.
Patelnia do pieczenia
Patelnia jest wielofunkcyjna, a zatem praktyczna. Wykorzystamy ją nie tylko do pieczenia mięsa, ale także do smażenia i duszenia mięsa i warzyw.
Nie musimy kupować dodatkowego naczynia żaroodpornego, aby upiec mięso w piekarniku, bo wykorzystamy do tego patelnię. Dzięki temu zaoszczędzamy pieniądze i miejsce w szafce na dodatkowe sprzęty kuchenne. Poza tym, jeżeli wybierzemy odpowiedni model, to posłuży nam przez wiele lat. Coraz popularniejsze stają się dotychczas mało znane typy patelni, jak choćby patelnia granitowa. Patelnia do piekarnika może być także doskonałym prezentem dla osoby, która uwielbia gotować oraz amatora zdrowego odżywiania, ponieważ możemy na niej także smażyć bez dodatku tłuszczu, np. na żeliwnej patelni grillowej.
Podczas wyboru patelni do piekarnika, trzeba wziąć pod uwagę 3 rzeczy: materiał wykonania, jej rozmiar i rączką. Rączka musi być wykonana z materiału odpornego na działanie wysokiej temperatury, najlepiej z takiego samego co cała patelnia. Rączka może być też silikonowa (do 230 stopni). Ewentualnie możemy kupić taką z odczepianym uchwytem.
Musimy także wziąć pod uwagę, czy patelnia zmieści się w piekarniku w zależności od tego, czy ma rączkę, czy posiada odpinaną. Sama patelnia może być wykonana z aluminium, stali nierdzewnej lub z żeliwa. Najbardziej odporna i wytrzymała na wysoką temperaturę do 260 stopni jest patelnia ze stali nierdzewnej. Wytrzymałe są również żeliwne (do 220 stopni), ale wymagają mycia bez detergentów i wycierania od razu po umyciu. Natomiast aluminiowe wytrzymują do 180 stopni i lepiej nadają się do podgrzewania potraw w piekarniku. Jeśli nie mamy pewności, czy daną patelnię możemy wkładać do piekarnika, warto sprawdzić, czy jej producent oferuje taką możliwość.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Ja jeszcze się niestety nie dorobiłam w swoim życiu porządnej patelni. Póki co oszczędzam na zestaw garnków :)
OdpowiedzUsuń