środa, 6 kwietnia 2016

Zdrowe i pyszne sałatki

sałatki
sałatki

Zdrowa przystawka powinna składać się z aromatycznych warzyw, garści wartościowej sałaty i pysznego, domowego dressingu. Kompozycję ogranicza jedynie wyobraźnia. Wysokiej jakości, świeże składniki i fantazja kucharza są gwarancją sukcesu.



Podstawa sałatki – dobry dressing

Nawet jeśli przygotowana sałatka bazuje na chrupiących, świeżych warzywach wysokiej jakości, nie mamy gwarancji, że potrawa będzie smaczna. Jej duszę stanowi dressing - podawany na zimno i dodawany tuż przed podaniem rzadki sos sałatkowy. Nie narusza on konsystencji składników, gwarantuje świeżość i to, że potrawa będzie wyglądać apetycznie.
Aby mieć pewność, że nasza potrawa będzie idealna, postawmy na sprawdzone, pyszne dressingi do sałatki, które przygotujemy samodzielnie.
Mamy wówczas gwarancję, że nie zostaniemy zaskoczeni dodatkiem niepożądanych składników, jak duża ilość soli i cukru czy konserwantów. Najbardziej znane i lubiane sosy to:
  1. Kwaskowaty i orzeźwiający sos winegret – podstawą są ocet, oliwa, sól, pieprz. Można dodatkowo połączyć z sokiem z cytryny, musztardą, cebulką i ziołami. Idealny do warzyw.
  2. Gęsty i słodko-kwaskowaty sos francuski – oliwa, musztarda, ocet balsamiczny, miód. Warto dosypać do niego świeży czosnek zioła.
  3. Najbardziej gęsty, biało-żółty sos cezara składa się z żółtka jaja, parmezanu, musztardy, pasty z anchois, oliwy, czosnku. Niekiedy dorzuca się także sos worcestershire oraz fileciki anchois.

Sałatka sałatą stoi

Sałatka ma być bogata w witaminy i wartości odżywcze i powinna być jedzona z przyjemnością. Łatwo to osiągnąć, gdy przed jej przygotowaniem sięgniemy po różne gatunki sałaty. Swobodnie możemy eksperymentować z nieznanymi rodzajami. Najwartościowsze są te o ciemnych listkach, kupowane od maja do jesieni. Zawsze rwijmy ją na kawałki, gdyż stalowe noże powodują jej gorzknienie. Myjmy przed samym zjedzeniem i nie przechowujmy zbyt długo w lodówce. To pozornie skromne warzywo zawiera aż 90% wody, a jej właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Zawiera między innymi luteinę i silne przeciwutleniacze. Najczęściej dostępne są: krucha, jasnozielona sałata lodowa, którą jako jedyną można kroić w paski zamiast rwać na kawałki (jest świetna w fast foodach, tortillach czy z sosami jogurtowymi), łagodna i rozłożysta masłowa, rzymska – słodka, delikatna, podłużna, zbliżona do kapusty pekińskiej. Coraz popularniejsze stają się również dostępne w sprzedaży rukola, endywia, roszponka, rukiew wodna, radicchio, batawia, lollo czy dębolistna karbowana sałata czerwona.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

2 komentarze:

  1. Jakoś ostatnio w mojej diecie mało sałatek, więc trzeba to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sałatki w każdej formie i postaci :) najszybsza przekąska :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...