sałatki |
Zdrowa przystawka powinna składać się z aromatycznych warzyw, garści wartościowej sałaty i pysznego, domowego dressingu. Kompozycję ogranicza jedynie wyobraźnia. Wysokiej jakości, świeże składniki i fantazja kucharza są gwarancją sukcesu.
Podstawa sałatki – dobry dressing
Nawet jeśli przygotowana sałatka bazuje na chrupiących, świeżych warzywach wysokiej jakości, nie mamy gwarancji, że potrawa będzie smaczna. Jej duszę stanowi dressing - podawany na zimno i dodawany tuż przed podaniem rzadki sos sałatkowy. Nie narusza on konsystencji składników, gwarantuje świeżość i to, że potrawa będzie wyglądać apetycznie.Aby mieć pewność, że nasza potrawa będzie idealna, postawmy na sprawdzone, pyszne dressingi do sałatki, które przygotujemy samodzielnie.
Mamy wówczas gwarancję, że nie zostaniemy zaskoczeni dodatkiem niepożądanych składników, jak duża ilość soli i cukru czy konserwantów. Najbardziej znane i lubiane sosy to:
- Kwaskowaty i orzeźwiający sos winegret – podstawą są ocet, oliwa, sól, pieprz. Można dodatkowo połączyć z sokiem z cytryny, musztardą, cebulką i ziołami. Idealny do warzyw.
- Gęsty i słodko-kwaskowaty sos francuski – oliwa, musztarda, ocet balsamiczny, miód. Warto dosypać do niego świeży czosnek zioła.
- Najbardziej gęsty, biało-żółty sos cezara składa się z żółtka jaja, parmezanu, musztardy, pasty z anchois, oliwy, czosnku. Niekiedy dorzuca się także sos worcestershire oraz fileciki anchois.
Jakoś ostatnio w mojej diecie mało sałatek, więc trzeba to zmienić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki w każdej formie i postaci :) najszybsza przekąska :)
OdpowiedzUsuń