
Tłusty owoc pełen zdrowia
Duży gruszkowaty pestkowiec- cieszy się coraz większą popularnością. Awokado wyróżnia się spośród owoców swoją wartością energetyczną- zawiera bowiem aż 160 kalorii. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości tłuszczu- awokado ma go około 30%- stąd nazwa, maślany owoc. Swoją energetycznością przewyższają mięso!
Warto zaznaczyć, że ów tłuszcz jest dobrze przyswajalny, zawiera głównie kwasy jednonienasycone - zawiera zdrowy kwas oleinowy. Jest to więc bardzo zdrowe źródło tłuszczu.
Miąższ zawiera białko (dość sporo),wodę oraz szereg witamin i minerałów. Znajdziemy tu witaminy takie jak : A, B1 i B2, C, E, PP (wit. B3), K, H, kwas pantotenowy.
Owoc bogaty jest w potas- jest prawdziwym rekordzistą, zawiera bowiem około 600 mg potasu w 100 gramach. Bogaty jest także w magnez, fosfor, żelazo i wapń.
Awokado jest zalecane diabetykom, gdyż zawierają bardzo mało cukrów (około 7, 5 grama na 100 gram). Owoc też leczy- stosuje się go przykładowo na nadciśnienie , stwardnienie tętnic i nie tylko. Dzięki zawartości potasu i magnezu poprawia pracę serca i układu nerwowego.
Jak jadać awokado?
Sposobów jest wiele- można zjadać na surowo (najzdrowiej), robić z niego sałatkę, pastę na pieczywo (zastępując tym samym masło). Sposobów jest wiele- przepisów można szukać w internecie.
a ja nie trawię awokado :/ próbowałam trzykrotnie ale niestety mam po nim mdłości...
OdpowiedzUsuńcodziennie na sniadanie jem dwie kromki chleba razowego (z blaszki )z maslem i pol avokado,skrapiam keczupem i mocno pieprze swiezo mielonym pieprzem.Jestem od tego uzalezniona.Pycha
UsuńZuza, ja też nie trawię awokado. Zjadłam półtorej godziny temu całe (po treningu), obok jogurtu i mango i cierpię... to chyba przez ilość tłuszczu :( cieszę się, że nie ja jedna nie toleruję awokado, a przynajmniej nie w takiej ilości.
UsuńBardzo fajny blog - dziwne, że aż tak mało osób obserwuje. Co do awokado - jadłam tylko 2 razy w sałatce, którą tata przygotował, jedzony sam mi nie podchodzi.
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam avocado, wystarczy dodac troche cytryny, oleju z oliwek, sol pieprz i można jeść do woli.... Kocham:)
OdpowiedzUsuńA ja mam świetny przepis na deser z avocado. Palce lizać!
OdpowiedzUsuńhttp://wagabunda.bajan.pl/2012/03/11/mus-czekoladowo-cynamonowy/
A ja jem avocado jak jabłko. fantastyczne.
OdpowiedzUsuńWitam... a ja z awokado robię pyszne masełko;) przepis;
OdpowiedzUsuń-awokado
-kilka pomidorów (ilość indywidualnie do smaku, ja używam min. trzy)
-cebula (jak duża to pół)
-papryka
-czosnek (ząbek lub dwa)
-polać całość cytrynką aby za szybko nie z czarniało.
Wszystko zmiksować na masełko na koniec wcisnąć do środka pestkę z awokado, podobno dużej konserwuje. Takie masełko jest bardzo smaczne i zdrowe. Powinno wytrzymać nawet 2 tyg. pozdrawiam......