wtorek, 26 kwietnia 2011
Kiwi -zawiera więcej witaminy C niż cytrusy
Kiwi, a w zasadzie aktinidia (właściwa nazwa gatunkowa) jest owocem popularnym i lubianym.
Obejmuje wiele gatunków, jednak ze względu na owoce, najczęściej uprawiana jest aktinidia smakowita oraz chińska. Co ciekawe, aktinidia jest w zasadzie pnączem czepnym.
Wygląd owoców jest dość charakterystyczny, okryte są bowiem włochatą skórką (kutner) a zielono-biały środek owocu otoczony jest drobnymi, czarnymi pesteczkami.
Słodkawo-kwaśny miąższ jest cennym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C, która ma wysoką wartość biologiczną. Zawartość tej witaminy jest kilku a nawet kilkunastokrotnie wyższa niż w cytrusach- jej ilość zależy od gatunku oraz stopniu dojrzałości owocu.
Owocom smak nadaje zawartość cukrów, w tym także prostych oraz kwasów owocowych.
Kiwi zawiera nie tylko liczne witaminy ( oprócz C, zawiera witaminę A, E, K oraz B) ale także składniki mineralne- głównie potas, żelazo, wapń, cynk a także fosfor i magnez. Co jeszcze zawiera kiwi? To cenne źródło karotenoidów, pektyn oraz polifenoli- tak bardzo istotnych w diecie.
Zdaniem naukowców, systematyczne zjadanie owoców kiwi, chroni przed powstawaniem raka, głównie dzięki zawartości silnego przeciwutleniacza jakim jest witamina C, a także zapobiega powstawaniu zakrzepicy.
Należy jednak pamiętać, że ze względu na zawartość pewnych enzymów z grupy peptydaz, kiwi należy do grupy owoców alergizujących.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetny blog,zapraszam Cię do mnie: 4seasons-of-fashion.blogspot.com :]
OdpowiedzUsuńJa od pół roku odczuwam alergię na kiwi :( - uaktywniła mi się w okresie zimowym, czyli wtedy kiedy mam na nie największą ochotę :( chociaż mimo, to że nie powinnam czasami sobie zjem 1 owoc, albo chociaż pół, bo naprawdę lubię ten owoc.
OdpowiedzUsuńLubię kiwi, fajnie, że jest taką bombą witaminową :)
OdpowiedzUsuń