wtorek, 7 lutego 2012
Czar cynamonu- zdrowa przyprawa
Niezwykły proszek o wspaniałym smaku i zdrowotnych właściwościach uzyskuje się z wysuszonej kory cynamonowca, najbardziej cenionym ( i najdroższym) gatunkiem jest cejloński.
Ta przyprawa jest bardzo popularna ale mało kto wie, że cynamon może posłużyć także zdrowiu.
Kora cynamonowca zawiera olejek eteryczny ( a ten głównie aldehyd cynamonowy), witaminy (A, C niewiele tiaminy i niacyny), flawonoidy, z minerałów przede wszystkim wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor. Jest przeciwutleniaczem.
W kuchni najchętniej cynamon łączymy ze słodkimi wypiekami, kompotami, owocami ale także dodajemy do sosów, mięs, mieszanek przyprawowych. Ja odrobiną cynamonu podkreślam smak zupy pomidorowej.
W medycynie cynamon ma zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń. Pomaga obniżyć poziom cukru (wpływa na aktywność insuliny), poprawia apetyt, korzystnie działają na żołądek, działają przeciwbiegunkowo.
Przypisuje się mu działanie przeciwzakrzepowe oraz przeciwskurczowe. W badaniach wykazuje właściwości antybakteryjne a także obniżające poziom cholesterolu. Działa rozgrzewająco- dlatego chętnie stosowany jest w czasie okresu jesienno-zimowego.
Jeśli planujemy spożywać większe ilości cynamonu, dobrze jest zasięgnąć opinii lekarza, zwłaszcza jeśli zażywamy leki na cukrzycę lub rozrzedzające krew. Przyprawa ta, nie jest polecana kobietom ciężarnym i karmiącym.
Cynamon można kupić : TUTAJ
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nie ma to jak cynamonowy początek dnia:)Idealne wpasowałaś się w moją fazę na cynamon. Ostatnio dodaję go niemal do wszystkiego.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam