piątek, 23 marca 2012

Chcesz mieć krzepę? wcinaj kalarepę!


Kalarepa należy do roślin z rodziny krzyżowych- jest więc kuzynką kapusty czy brokuła. Najchętniej zjadamy ją na wiosnę, kiedy jest młoda, soczysta i niezdrewniała. Wówczas wartości odżywcze i zdrowotne mają także młode listki kalarepki.
Kalarepa jest bogata w wiele substancji- zawiera przeciwutleniacze- między innymi beta-karoten, luteinę czy witaminę C.

Badania dowodzą, że spożywanie kalarepy (oczywiście między innymi) może zmniejszać skłonność do rozsiewu nowotworów, warzywo to ponadto zawiera antyrakowe indole.

Jest to także pokarm o działaniu przeciwwirusowym. Podobnie jak inne warzywa kapustne zawiera minerały: wapń, fosfor, potas, magnez i żelazo ( i inne) oraz witaminy- wspomniana C, oraz B1, B2, B6, PP, E i K. Roślina ta zawiera także kwasy takie jak kwasy: pantotenowy, nikotynowy, szczawiowy czy też foliowy. Podobnie jak w innych kapustnych w kalarepie są substancje balastowe, które przyśpieszają wydalanie cholesterolu i częściowo go wiążą.

W medycynie naturalnej wykorzystuje się żółciopędne właściwości kalarepy,leczy się nią zaparcia, wspomaga ona także usuwanie toksyn z organizmu.

Najzdrowsza jest surowa kalarepka, świetnie smakuje jako samodzielna przekąska ale dobrze komponuje się z wieloma wiosennymi surówkami.  Można ją także dusić, nadziewać czy robić z niej pyszne zupy kremy.
Ponieważ zawiera szczawiany nie zaleca się jej u osób z kamicą nerkową , osoby z wrzodami powinni spożywać kalarepę w umiarkowanych ilościach ponieważ może działać podrażniająco.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

12 komentarzy:

  1. już nie pamiętam kiedy ja ostatnio raz jadłam, ALE BARDZO LUBIE ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dobrze sobie przypomniec o kalarepie. Dawno nie jadlam i chyba czas na podjadanie kawalkow kalarepy :)Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wlasnie zajadam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również właśnie wcinam.Polecam również czarną rzepę.

    OdpowiedzUsuń
  5. kalarepka pycha! właśnie jem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba wszyscy czytamy o jej wartościach akurat zajadając kalarepkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dokladnie ja tez czytam i jem kalarepe :DDDD

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja uwielbiam kalarepe pokrojoną w kostkę i wymieszana z jogurtem naturalnym pychotka polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. tez jem,pycha ! i zdrowiutka ,ekstra polecam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...