piątek, 23 marca 2012
Chcesz mieć krzepę? wcinaj kalarepę!
Kalarepa należy do roślin z rodziny krzyżowych- jest więc kuzynką kapusty czy brokuła. Najchętniej zjadamy ją na wiosnę, kiedy jest młoda, soczysta i niezdrewniała. Wówczas wartości odżywcze i zdrowotne mają także młode listki kalarepki.
Kalarepa jest bogata w wiele substancji- zawiera przeciwutleniacze- między innymi beta-karoten, luteinę czy witaminę C.
Badania dowodzą, że spożywanie kalarepy (oczywiście między innymi) może zmniejszać skłonność do rozsiewu nowotworów, warzywo to ponadto zawiera antyrakowe indole.
Jest to także pokarm o działaniu przeciwwirusowym. Podobnie jak inne warzywa kapustne zawiera minerały: wapń, fosfor, potas, magnez i żelazo ( i inne) oraz witaminy- wspomniana C, oraz B1, B2, B6, PP, E i K. Roślina ta zawiera także kwasy takie jak kwasy: pantotenowy, nikotynowy, szczawiowy czy też foliowy. Podobnie jak w innych kapustnych w kalarepie są substancje balastowe, które przyśpieszają wydalanie cholesterolu i częściowo go wiążą.
W medycynie naturalnej wykorzystuje się żółciopędne właściwości kalarepy,leczy się nią zaparcia, wspomaga ona także usuwanie toksyn z organizmu.
Najzdrowsza jest surowa kalarepka, świetnie smakuje jako samodzielna przekąska ale dobrze komponuje się z wieloma wiosennymi surówkami. Można ją także dusić, nadziewać czy robić z niej pyszne zupy kremy.
Ponieważ zawiera szczawiany nie zaleca się jej u osób z kamicą nerkową , osoby z wrzodami powinni spożywać kalarepę w umiarkowanych ilościach ponieważ może działać podrażniająco.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
już nie pamiętam kiedy ja ostatnio raz jadłam, ALE BARDZO LUBIE ;)
OdpowiedzUsuńJak dobrze sobie przypomniec o kalarepie. Dawno nie jadlam i chyba czas na podjadanie kawalkow kalarepy :)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwlasnie zajadam :)
OdpowiedzUsuńJa również właśnie wcinam.Polecam również czarną rzepę.
OdpowiedzUsuńkalarepka pycha! właśnie jem!
OdpowiedzUsuńChyba wszyscy czytamy o jej wartościach akurat zajadając kalarepkę :)
OdpowiedzUsuńJem wlasnie xD zajebista jest
OdpowiedzUsuńjem, mniam :)
OdpowiedzUsuńDokladnie ja tez czytam i jem kalarepe :DDDD
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam kalarepe pokrojoną w kostkę i wymieszana z jogurtem naturalnym pychotka polecam
OdpowiedzUsuńtez jem,pycha ! i zdrowiutka ,ekstra polecam
OdpowiedzUsuńTez jem i czytam=]
OdpowiedzUsuń