czwartek, 14 czerwca 2012

Kolendra - przyprawa i zioło

Roślina ta znana jest już od starożytnych czasów. Jest nie tylko rośliną olejkodajną i leczniczą ale także doskonałą rośliną przyprawową, która bardzo lubi i ceni Karol Okrasa.

Co zawiera kolendra?
 Zawiera olejki eteryczne, gorycze, garbniki. Owoce kolendry wykorzystuje się w kuchni głównie do aromatyzowania potraw. W medycynie naturalnej wykorzystuje się je jako składnik różnych mieszanek leczniczych, np. moczopędnych, żółciopędnych , napar z owoców poprawia apetyt, lekko uspokaja i może zapobiegać wzdęciom.

Liście kolendry z wyglądu przypominają pietruszkę (nać); mają ostry lekko korzenny zapach, zawierają całkiem sporo witaminy C, a także karoten (antyutleniacze!), rutynę, witaminę K, kwas foliowy.  Świetnie nadają się do sałatek, dodaje się je do zup, wszelkich dań mięsnych, sosów , dipów., liście zmiksowane mogą stanowić świetną bazę do pesto.

Jeśli ktoś chce nieco poeksperymentować z  kuchnią orientalną, to kolendra jest wręcz niezbędna. Jest między innymi składnikiem przyprawy curry..

Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...