poniedziałek, 19 marca 2012

Pieprzyca siewna czyli zdrowa rzeżucha


Maleńkie zielone listeczki na talerzu kojarzymy z Wielkanocą i wiosną. Choć prawidłową nazwą tej roślinki jest pieprzyca siewna, zwyczajowo nazywamy ją "rzeżuchą", choć w rzeczywistości jest to odrębna roślina.

Nie jest ona lubiana przez wszystkich ze względu na charakterystyczny zapach i smak (to "wina" związków siarki które się wydzielają podczas kiełkowania nasionek), ale mimo to, warto zwrócić na nią uwagę, gdyż jest źródłem wielu cennych składników- jakich?

Pieprzyca jest jedną z najwcześniejszych roślin warzywnych. Jej listeczki zawierają sole potasu, wapnia, fosforu, żelaza i jodu a nawet nieco chromu. Obfitują w witaminę C, karoten, ryboflawinę, tiaminę. Zawierają olejek gorczycowy i inne związki gorczycowe- które w medycynie naturalnej jest stosowana jako środek przeciwgorączkowy.

Te zielone listki zawierają jeszcze jeden cenny składnik- są to indole- które wykazują zdolność hamowania procesów nowotworowych. Indole znajdziemy także w pozostałych roślinach krzyżowych- takich jak kapusta, brukselka, brokuły, rzodkiew, kalarepa i innych.

Rzeżucha poprawia trawienie, obniża ciśnienie krwi, wpływa nawet na jakość snu. Jest moczopędna.
W kuchni stosujemy ją jako przyprawę do sosów, mięs, zup, past. Dobrze komponuje się z wieloma sałatami, surówkami, można posypywać nią kanapki. Nie powinno się przesadzać z zażywaniem rzeżuchy, mimo, że jest zdrowa, nadmiar może się niekorzystnie odbić na drogach moczowych. Za nadmiar uważa się stosowanie więcej niż 3 łyżki rzeżuchy dziennie.

        Jak zrobić samemu  "rzeżuchowy dywanik"?
Nasionka moczymy w wodzie przez 1-2 dni, następnie rozsmarowujemy je na ligninie bądź wacie rozłożonej na tacy czy talerzu. Po wyrośnięciu przycinamy listeczki, uzyskujemy dla nas zdrowy dodatek a oko cieszy ładna wiosenna ozdoba.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

3 komentarze:

  1. Muszę sobie kupić rzeżuche by w domu było bardziej zielono :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musze posiac moja rzezuszke:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja już siałam z miesiąc temu, ale już zjadłam, muszę ponownie zasiać.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...