Roślina ta urzekła mnie po trzykroć.
Po pierwsze jest bardzo ładna, więc z powodzeniem wykorzystywana jest jako ozdobna w parkach i ogrodach. Jej owoce prezentują się ciekawie zwłaszcza jesienią, gdy kuszą swoim soczyście żółtym i pomarańczowym kolorem.
Po drugie, podoba mi się rodzajowa nazwa łacińska rokitnika -Hippophae rhamnoides - z greckiego hippos- koń, phaos-lśniący. Nazwa wzięła się stąd, że w starożytnej Grecji liśćmi rokitnika karmiono konie, które zyskiwały zdrowie, co przekładało się na lśniącą sierść. Kocham konie- więc sama nazwa mi wystarczyła by z zaciekawieniem przyjrzeć się tej roślinie bliżej.
Po pierwsze jest bardzo ładna, więc z powodzeniem wykorzystywana jest jako ozdobna w parkach i ogrodach. Jej owoce prezentują się ciekawie zwłaszcza jesienią, gdy kuszą swoim soczyście żółtym i pomarańczowym kolorem.
Po drugie, podoba mi się rodzajowa nazwa łacińska rokitnika -Hippophae rhamnoides - z greckiego hippos- koń, phaos-lśniący. Nazwa wzięła się stąd, że w starożytnej Grecji liśćmi rokitnika karmiono konie, które zyskiwały zdrowie, co przekładało się na lśniącą sierść. Kocham konie- więc sama nazwa mi wystarczyła by z zaciekawieniem przyjrzeć się tej roślinie bliżej.
I wreszcie po trzecie ( i
najważniejsze!) - rokitnik jest bardzo zdrowy, przebogaty w
przeróżne dobrodziejstwa, o których już spieszę pisać.
Rokitnik zwyczajny jest „naszą„
roślina, rośnie w Europie, uprawiany jest też w Ameryce Północnej.
Choć czas zbioru owoców dopiero przed
nami, (sierpień, wrzesień) jednak już dziś chcę Was zachęcić
do tego, by zainteresować się tymi niepozornymi owocami, i
przygotować miejsce w domu na rokitnikowe przetwory.
Owoce w fazie
dojrzałości mają lekko ananasowy zapach, są raczej twarde, ciężko
je oderwać od pędów (kolczastych), są soczyste i kwaskowate, z
lekko gorzkawą nutą . Wszystkie te niedogodności związane ze zbiorem
rekompensuje skład owoców.
Co zawiera rokitnik?
Znajdziemy tu bowiem pokaźną ilość witaminy A ( do 10 mg w 100 gramach miąższu) bardzo dużo witaminy C ( nawet 1500 mg), witaminę E, B1, B2, B6, F, P, kwas foliowy. Nie brakuje tu substancji mineralnych takich jak potas, żelazo, mangan i bor.
Co zawiera rokitnik?
Znajdziemy tu bowiem pokaźną ilość witaminy A ( do 10 mg w 100 gramach miąższu) bardzo dużo witaminy C ( nawet 1500 mg), witaminę E, B1, B2, B6, F, P, kwas foliowy. Nie brakuje tu substancji mineralnych takich jak potas, żelazo, mangan i bor.
Owoce są bogate w flawonoidy,
szczególnie dużo zawierają rutyny.
Rokitnik zasobny jest w kwasy
owocowe (stąd kwaskowaty smak) takie jak jabłkowy, winowy.
Zawierają też cukry, oleje, kwasy tłuszczowe, garbniki i olejki
lotne. Z owoców (z nasion) uzyskuje się cenny olej, bogaty w
karotenoidy, karoten i tokoferole.
Olej zawiera glicerydy kwasów
linolowego, oleinowego, stearynowego i palmitynowego. Wykazuje on
działanie przeciwbólowe, wpływa korzystnie na nabłonek śluzowy,
dlatego wykorzystywany jest m.in. w ginekologii.
Medycyna stosuje także olej rokitnikowy do leczenia ran, owrzodzeń, także do wrzodów żołądka. Jest zalecany przy hipowitaminozie.
Medycyna stosuje także olej rokitnikowy do leczenia ran, owrzodzeń, także do wrzodów żołądka. Jest zalecany przy hipowitaminozie.
Co można zrobić z owoców? Można je
zjeść na surowo, suszyć lub przetworzyć. Z rokitnika wychodzą
świetne soki, marmolady, syropy czy dżemy. Sokiem można wzbogacić
smak herbaty lub dodać do wody, uzyskując orzeźwiający napój.
Sok z rokitnika możemy kupić : TUTAJ
Sok z rokitnika możemy kupić : TUTAJ
Nie słyszałem nigdy na temat rokitnika. Ale z wpisu wynika, że jest całkiem zdrowy, więc może warto się w niego zaopatrzyć? ;-)
OdpowiedzUsuńHi ja posadziłam w tym roku 4 krzaki z brakiem świadomości, że to takie zdrowe:))))
OdpowiedzUsuń