sobota, 9 maja 2015

Zdrowe pieprzenie ;)

Pieprzenie pieprzem rzecz jasna. Pieprz czarny, bo o nim mowa, wywodzi się z Indii i jest chyba najbardziej popularną rośliną przyprawową.

Powstaje z suszonych niedojrzałych owoców ( jest też pieprz biały i zielony, ale o tym innym razem). Owoc pieprzu zawiera olejek eteryczny i mnóstwo alkaloidów- wśród nich prym wiedzie piperyna.
    
 Wyciągi z pieprzy działają pobudzająco na układ odpornościowy, przyczyniają się też do lepszego przyswajania aminokwasów, mają właściwości antybakteryjne, wspomagające apetyt i stymulujące wydzielanie enzymów, które rozkładają białko oraz soków żołądkowych. Związki piperynowe zawarte w pieprzu- przyczyniają się do lepszego przenikania składników pokarmowych podczas trawienia- poprzez zwiększenie ukrwienia przewodu pokarmowego.

Piperyna, główny alkaloid, jest warta uwagi. Dowiedziono, że przyczynia się ona do lepszego przyswajania kurkuminy- zawartej w mojej ukochanej przyprawie kurkumie. Co więcej, zwiększa się też przyswajanie wielu innych składników, witamin, a w przypadku sportowców- odżywek wysokobiałkowych czy preparatów mineralno- witaminowych. Piperyna wpływa na przemiany tkanki tłuszczowej przez co uważa się, że wspomaga odchudzanie przy jednoczesnym zachowaniu tkanki mięśniowej. Trwają badania nad właściwościami antynowotworowymi piperyny,

Najzdrowszy jest pieprz świeżo mielony, pamiętajmy, że jednak nie jest to przyprawa wskazana dla osób z nadwrażliwym żołądkiem czy wrzodami.


Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

3 komentarze:

  1. Piperyna to moje nowe wielkie odkrycie. Tzn tak myslalam przez jakis czas, a pozniej zauwazylam, ze nie tylko ja wpadlam na to, ze jest zdrowa i ze poprawia przemiane materii ;) moja kuzynka przy odchudzaniu stosuje suplement na bazie piperyny i też sobie chwali. Ps; ja też uwielbiam kurkume! Pozdrawiam Pani Gabrielo :) // Zuzia

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy post.
    prowadzę bloga o zdrowiu, serdecznie zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie spodkaliśmy sie z artykulem na temat przypraw! :) Ciekawy pomysl i jeszcze lepsze wykonanie :) Bedziemy zagladac czesciej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...