środa, 10 listopada 2010

Gruszka miłosna



Tak nazywa się inaczej bakłażan, choć jego właściwa nazwa to psianka podłużna, inna nazwą jest oberżyna. Pochodzi z Indii i Chin. Jest to warzywo, a w zasadzie owoc warzywny, naturalnie uprawiane w tropikach, bądź w szklarniach. Docenione przez Hiszpanów, Greków. Włochów- to podstawowy składnik kuchni śródziemnomorskiej.
Owoc bakłażana może być kulisty, cylindryczny lub gruszkowaty o różnym kolorze- fioletowym żółtym, zielonym i nie tylko.
Bakłażany są bardzo zdrowe, choć nie są polecane każdemu, gdyż nie są zbyt lekkostrawne, poza tym, nie zaleca się ich osobom cierpiącym na choroby reumatyczne. Dowiedziono, że obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zasobne są w błonnik (mają go więcej niż jabłka) i minerały takie jak potas, wapń, fosfor i żelazo, przy czym mają bardzo mało sodu. Z witamin sporo jest witaminy C, B2, trochę witaminy A.
Bakłażan jest zalecany w diecie odchudzającej- zawiera wyjątkowo mało kalorii (około 18 w 100 gramach),jest też zasadotwórczy. Owoce oberżyny stosuje się w diecie osób chorujących na układ serowo-naczyniowy- zawierają sporo potasu, zapobiegają twardnieniu tętnic.
Bakłażany kupujmy tylko dojrzałe,by uniknąć zjedzenia solaniny, która może znajdować się w niedojrzałych owocach tej rośliny.
Bakłażan dobrze smakuje w połączeniu z innymi warzywami. Można go smażyć, dusić, zapiekać, grillować.

1 komentarz:

  1. Zamiast tak wychwalać, to radzę poczytać o wpływie roślin psiankowatych (ang. nightshades) na zdrowie (głównie układ kostno-stawowy).

    OdpowiedzUsuń