piątek, 1 lipca 2011
Kminek na apetyt
Trudno w to uwierzyć, ale kminek znany był już w epoce kamiennej.
Jest rośliną nie tylko przyprawową ale także leczniczą. Zawarte w nim substancje doskonale poprawiają apetyt, wspomagają stany kurczowe jelit, bywają pomocne przy kolce wątrobowej i nie tylko. Dowiedziono, że skutecznie hamuje procesy gnilne w jelitach.
Owoce kminku swój specyficzny zapach zawdzięczają olejkom lotnym. Głównym składnikiem olejku jest karwon a także limonen. To właśnie karwon działa wiatropędnie, przeciwdziała kolkom a nawet wykazuje działanie mlekopędne.
W kminku znajdują się ponadto różnego rodzaju związki,takie jak związki azotowe, garbniki, cukry, woski i tłuszcze, które zawierają kwas petroselinowy. Wyodrębniono także kempferol i kwercetynę, będące flawonoidami.
Liście, które także mogą być surowcem zielarskim, zawierają także witaminę C i karoten.
jak stosować kminek w kuchni?
Bardzo często jest on zdrowym dodatkiem do pieczywa, można przyprawić nim twaróg i sery, grzyby i pieczone mięsa. Świetnie sprawdza się w zupach takich jak kapuśniak, ziemniaczana, jarzynowa. To doskonały dodatek do pieczonych ziemniaków- wystarczy pokroić je w plastry, posypać kminkiem, solą i zapiekać w piekarniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawy artykuł :)
OdpowiedzUsuń