wtorek, 7 czerwca 2011
Czy owoce oliwki są tłuste?
Oliwka europejska króluje w wielu państwach naszego kontynentu, głównie w obszarze śródziemnomorskim.
Owoc ten, jest dość charakterystyczny- jego owocnia jest tłusta, soczysta i mięsista. Oliwki są uprawiane już od bardzo dawna a pozyskana z nich oliwa używana była nie tylko w celach kosmetycznych (namaszczenie ciała) ale także do oświetlenia.
Owoce oliwki jada się świeże bądź solone, można je konserwować czy marynować, jednak wiąże się to z pewną stratą cennych związków. Oliwki zielone i czarne pochodzą z tego samego drzewka, kolor ich uwarunkowany jest od stopnia dojrzałości. Zielone, są mniej dojrzałe, stąd bardziej gorzkawe.
W zależności od stopnia dojrzałości, oliwki zawierają nawet ponad 65% tłuszczu. Tłuszcz ten- oliwa, może być różnej kategorii- najlepszy uzyskuje się przez tłoczenie "na zimno". Oliwa jest niezwykle cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie jednonienasyconych.
Zawiera także witaminę E- która jest przeciwutleniaczem. Same owoce zawierają ponadto odrobinę witamin i związków mineralnych- ale właśnie oliwa jest w nich najcenniejsza. O kwasach tłuszczowych i ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie można przeczytać tutaj
Zastosowanie oliwy jest dość szerokie. Jej spożywanie korzystnie wpływa przy nieżycie żołądka, kamicy żółciowej, wrzodach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz