wtorek, 7 czerwca 2011

Czy owoce oliwki są tłuste?



Oliwka europejska króluje w wielu państwach naszego kontynentu, głównie w obszarze śródziemnomorskim.

Owoc ten, jest dość charakterystyczny- jego owocnia jest tłusta, soczysta i mięsista. Oliwki są uprawiane już od bardzo dawna a pozyskana z nich oliwa używana była nie tylko w celach kosmetycznych (namaszczenie ciała) ale także do oświetlenia.

Owoce oliwki jada się świeże bądź solone, można je konserwować czy marynować, jednak wiąże się to z pewną stratą cennych związków. Oliwki zielone i czarne pochodzą z tego samego drzewka, kolor ich uwarunkowany jest od stopnia dojrzałości. Zielone, są mniej dojrzałe, stąd bardziej gorzkawe.

W zależności od stopnia dojrzałości, oliwki zawierają nawet ponad 65% tłuszczu. Tłuszcz ten- oliwa, może być różnej kategorii- najlepszy uzyskuje się przez tłoczenie "na zimno". Oliwa jest niezwykle cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie jednonienasyconych.

Zawiera także witaminę E- która jest przeciwutleniaczem. Same owoce zawierają ponadto odrobinę witamin i związków mineralnych- ale właśnie oliwa jest w nich najcenniejsza. O kwasach tłuszczowych i ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie można przeczytać tutaj

Zastosowanie oliwy jest dość szerokie. Jej spożywanie korzystnie wpływa przy nieżycie żołądka, kamicy żółciowej, wrzodach.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...