środa, 15 czerwca 2011

Arbuz - niskokaloryczny i zdrowy



Arbuz, a w zasadzie kawon, należy do rodziny dyniowatych.
Owoce ma wielkie a i znaczenie zdrowotne wcale nie małe.

W arbuzie, jak i w innych dyniowatych znajduje się fitosteryna (sitosterol) normalizuje poziom cholesterolu we krwi.
Pomaga mu w tym zawartość substancji balastowych.

Większość odmian arbuza bogata jest w kolejną zdrową substancję bioaktywną, jaką jest likopen. Pomaga on walczyć z rakiem, gdyż jest neutralizatorem wolnych rodników.

Miąższ kawona zawiera cukry takie jak sacharoza, glukoza i fruktoza. Znajdują się w nich pektyny i celuloza (wspomniane substancje balastowe) oraz kwasy owocowe (jabłkowy i cytrynowy).

 Z witamin odnajdziemy tu głównie, w niewielkich ilościach, witaminę PP, B1, B2, C, E prowitaminę A oraz kwas foliowy. Owoc zawiera także potas, oraz niewielkie ilości wapnia, fosforu i magnezu. Jest niskokaloryczny.

Nasiona, zawierające tłuszcz, są również jadalne, pozyskuje się z nich całkiem smaczny olej.
Arbuzy doskonale gaszą pragnienie, zawierają przecież dużo wody. Wykazują działanie moczopędne, korzystnie działają na nerki i przy niektórych schorzeniach układu sercowo-naczyniowego.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...