środa, 15 czerwca 2011
Arbuz - niskokaloryczny i zdrowy
Arbuz, a w zasadzie kawon, należy do rodziny dyniowatych.
Owoce ma wielkie a i znaczenie zdrowotne wcale nie małe.
W arbuzie, jak i w innych dyniowatych znajduje się fitosteryna (sitosterol) normalizuje poziom cholesterolu we krwi.
Pomaga mu w tym zawartość substancji balastowych.
Większość odmian arbuza bogata jest w kolejną zdrową substancję bioaktywną, jaką jest likopen. Pomaga on walczyć z rakiem, gdyż jest neutralizatorem wolnych rodników.
Miąższ kawona zawiera cukry takie jak sacharoza, glukoza i fruktoza. Znajdują się w nich pektyny i celuloza (wspomniane substancje balastowe) oraz kwasy owocowe (jabłkowy i cytrynowy).
Z witamin odnajdziemy tu głównie, w niewielkich ilościach, witaminę PP, B1, B2, C, E prowitaminę A oraz kwas foliowy. Owoc zawiera także potas, oraz niewielkie ilości wapnia, fosforu i magnezu. Jest niskokaloryczny.
Nasiona, zawierające tłuszcz, są również jadalne, pozyskuje się z nich całkiem smaczny olej.
Arbuzy doskonale gaszą pragnienie, zawierają przecież dużo wody. Wykazują działanie moczopędne, korzystnie działają na nerki i przy niektórych schorzeniach układu sercowo-naczyniowego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz