sobota, 23 sierpnia 2014

Majerankowo

Ziele majeranku jest pierwszą przyprawą jaką zasmakowały moje dzieciaki. Jest w moich kuchennych szafkach stałym "gościem". Lubię zapach i smak majeranku, tym bardziej, że zioło to jest na prawdę zdrowe. Wielu z nas, wsypując majeranek do zupy czy placków ziemniaczanych nawet nie wie co dobrego kryją w sobie pachnące listki.

Liście zawierają olejek eteryczny którego skład jest bardzo złożony i bogaty. Chcąc wymienić wszystkie jego składowe można "skręcić" język, wymienię więc te najważniejsze, a są to m. in : związki terpinenu, linalool, p-cymen, borneol, sabinen, cis-sabiden hydrate, cytal, eugenol i wiele innych.

Roślina obfituje w glikozydy flawonoidowe i fenolowe, garbniki, kwasy (kawowy, taninowy, kumarynowy czy chlorogenowy),trójterpenoidy, fitosterole, białka, saponiny, sole mineralne i witaminy.

Działanie ziela majeranku jest szerokie i obejmuje właściwości antywirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze. Działa także napotnie, rozkurczowo, żółcio i moczopędnie, wzmaga trawienie.
Majeranek ma zastosowanie w fitoterapii zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Sprawdzony jest jako lek na krtań i chore gardło, działa wykrztuśnie, razem z miodem doskonały jest przy grypie, anginie a nawet ospie. Skład chemiczny ziela, pozwala stosować go także w zapaleniach czy zakażeniach układu moczowego. Wyciąg olejowy z majeranku (łatwy do zrobienia samemu) jest świetny jako wcierka na kontuzje, bóle reumatyczne czy opuchlizny.

Majeranek w kuchni króluje w daniach ze strączkowych (nie wyobrażam sobie mojej ukochanej zupy z soczewicy bez majeranku), doskonały do potraw z ziemniaków, mięs, serów.
Od kilku dni popijam ze smakiem herbatkę mistrzowską, której składnikiem jest właśnie majeranek. Polecam!
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...