środa, 27 stycznia 2010
Borówka brusznica i czarna jagoda
Borówka brusznica ( nie mylić z leśnymi, czarnymi jagodami) jest krzewinką dającą czerwone owoce. Owoc pełen jest kwasów owocowych : kwas benzoesowy- mający właściwości antyseptyczne, kwas jabłkowy, cytrynowy, jabłkowy. Zawiera także witaminę C.
Owoce zaleca się przy stanach zapalnych. Właściwości lecznicze posiadają liście borówki- ponieważ zawierają one glikozyd (arbutyna), flawonoidy, hydrochinon, garbniki- stosuje się je jako środek moczopędny, dezynfekcyjny i w chorobach reumatycznych.
Działanie antyseptyczne liści jest dość duże. Owoce borówki brusznicy smaczne są na surowo oraz pod postacią różnych przetworów.
Borówka czarna jak sama nazwa wskazuje ma czarne owoce. One również bogate są w kwasy owocowe, pektyny , antocyjany, witaminę C oraz karotenoidy. Również liście czarnej borówki są zacnym surowcem zielarskim. Bogate są bowiem w glikozydy, antocyjany- stosowane w chorobach układu moczowego i w zaburzeniach przewodu pokarmowego.
Owoc borówki czarnej w postaci surowej polecany jest przy zaparciach, działa także przeciwbiegunkowo, suszony- tylko przy biegunkach, obniża także gorączkę i ma działanie antyseptyczne.
Bogactwo przeciwutleniaczy oraz zawartość antocyjanów korzystnie wpływa na wzrok- borówka jest cenionym składnikiem preparatów poprawiających jakość widzenia.
Istotne jest również to, że surowa borówka i jagoda to doskonała broń w walce z rakiem- dzieje się tak za sprawą naturalnych przeciwutleniaczy, antocyjanów, kwasów i fenoli. Ich zawartość jest na prawdę spora- znacznie większa niż w większości owoców. Warto podkreślić, że najcenniejszy jest surowy owoc- dieta surowa to prawdziwa bomba składników prozdrowotnych.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
nie przesadzać z tym "surowym" surowe owoce są zdrowe ale latem w ciepłe dni ,zimą trzeba pić soki, kompoty i konfitury
OdpowiedzUsuńzgadza się :) nie tylko zimą korzystamy z przetworów owocowych- jaglanka z sosem borowkowym jest naszym hitem
Usuń