czwartek, 26 listopada 2009

Karotenoidy- kolorowa broń w walce z rakiem


Czym są karotenoidy?
Są to żółte, pomarańczowe substancje czynne zawarte w warzywach takich jak marchew, papryka, dynia, pomidory a także w owocach-morelach.
Są one przeciwutleniaczami, wychwytują wolne rodniki stając się tym samym naturalną bronią z rakiem.


Ważną właściwością tych substancji czynnych jest stymulowanie układu odpornościowego a także zapobieganie chorobom miażdżycowym- utrudniają odkładanie się cholesterolu na ścianach tętnic.

Najwięcej karotenoidów zawiera jarmuż, warto więc dodawać go do swojej diety np. jako dodatek do kanapek. Warto zaznaczyć, że karotenoidy są wrażliwe na podgrzewanie- warzywa powinniśmy spożywać świeże, nieprzetworzone- w postaci surówek.

Kawałki papryki, pomidorów czy marchew może być bardzo zdrową i przede wszystkim smaczną przekąską w ciągu dnia. Należy jednak pamiętać, że karotenoidy rozpuszczają się w tłuszczach - surówki zjadajmy z dodatkiem oliwy.
Surowa dieta jest więc źródłem zdrowia.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...