wtorek, 10 sierpnia 2010

Natka pietruszki- zdrowa zielenina


Natka pietruszki jest do końca nie doceniona. Te zielone listki są bardzo cenne dla naszego zdrowia. To bogactwo żelaza- a więc doskonała broń w walce z anemią, co więcej, żelazo to jest w bardzo łatwo przyswajalnej formie.

Wystarczy zjeść ok 10 dag pietruszki by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Pietruszka kryje w sobie również inne skarby, zawiera wapń, magnez i sporo potasu.

To doskonały zestaw ratunkowy dla serca, krążenia i skołatanych nerwów. To nie wszystko- zawiera także prowitaminę A ( tak ważna w procesie widzenia, zwłaszcza o zmierzchu) witaminę C, nieco witamin z grupy B, a także witaminę D i K.

       Dodawanie natki do zup, sosów, kanapek itp. powinno być codziennym nawykiem. Aromatyczne olejki eteryczne zawarte w liściach pietruszki pobudzają trawienie. Terpeny (apiol), zawarte w pietruszce wpływają na czynność mięśni macicy, pomagają przy dolegliwościach miesiączkowych; w ciąży jednak nie zaleca się spożywania nadmiernych ilości natki.
Zielony barwnik liści - chlorofil wykazuje działanie wiążące substancje rakotwórcze. To zielone zdrowie dla każdego!
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...