Beta-glukan (β-glukan, betaglukan) jest polisacharydem, który wiążąc się z różnymi glikozydami, wykazuje różne właściwości, w tym także zdrowotne. Jest składową błonnika pokarmowego i występuje w odmiennych formach, w różnym stopniu rozpuszcza się i ma różną masę cząsteczkową- a to przekłada się na zdolności beta-glukanu jako immunostymulatora.
O beta-glukanie stało się głośno już jakiś czas temu. Potwierdzono jego wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu LDL czy tez glukozy we krwi. Uważa się, że wspiera system odpornościowy i reguluje pracę jelit, zapobiegając przy okazji otyłości.Beta-glukan jako immunostymulator zwiększa aktywność leukocytów, szczególnie makrofagów (pierwsza linia obrony), przyczynia się także do lepszej ochrony przed różnymi patogenami, wirusami czy bakteriami a także przed narastaniem komórek rakowych.
Aby nasz układ immunologiczny był prężny i aktywny, nie można go "dokarmiać" tylko od czasu do czasu, składniki immunostymulujące należy dostarczać każdego dnia- pewnie dlatego powstało hasło "owsianka każdego ranka".
No właśnie- skąd ten owies? a właśnie dlatego, że Beta-glukan znajdziemy przede wszystkim w owsie, jęczmieniu (także w
życie, sorgo czy kukurydzy), grzybach (m.in. boczniak, twardziak jadalny
czy Shiitake), drożdżach i algach.
W aptece możemy dostać oczywiście beta-glukan pod różną postacią, np. proszku, kapsułki, syropu czy tabletek do ssania. Ze względu na immunostymulujące właściwości beta-glukanu,jest on chętnie kupowany. Pamiętajmy jednak, że wyizolowane substancje na ogół nie mają takiego szerokiego działania jak to, co w naturze zawarte jest jako jeden z wielu składników- czyli występuje naturalnie, oddziałując na siebie na wzajem. Gdy nie mamy jednak możliwości skomponowania odpowiednio zróżnicowanej diety, warto wówczas, w celach profilaktycznych zażywać beta-glukan- wspierając w ten sposób swoją odporność.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz