czwartek, 22 lipca 2010
Wiśnia
Wiśnia jest roślina mającą swoich przodków w dalekiej Azji. Obecne gatunki to uszlachetnione formy, jednak nawet te dzikie, mają wiele cennych właściwości.
Cenne są nie tylko owoce, ale także szypułki i liście, które wykorzystuje się w ziołolecznictwie.
W owocach wiśni znaleźć można kwasy organiczne takie jak bursztynowy, cytrynowy, jabłkowy i salicylowy.Jeśli chodzi o witaminy, to znaleźć tu można nieco witaminy C, prowitaminę A, witaminy z grupy B. To bardzo soczyste owoce ( mają ponad 80 % wody), owocach jest około 8% cukrów, ale także pektyny, cenne barwniki antocyjanowe, garbniki. O wartości owoców świadczy spora ilość mikroelementów takich jak potas, wapń, fosfor i żelazo.
Wiśnie oczyszczają organizm z zbędnych produktów przemiany materii- z tego względu są cenione w diecie odchudzającej i nie tylko.Poprawiają pracę wątroby, są również zalecane przy anemii.Najzdrowsze są surowe owoce- jednak ze względu na pewny cierpko-kwaśny smak ( nie u wszystkich gatunków oczywiście) są wykorzystywane do wyrobu soków, syropów, dżemów. Są doskonałym dodatkiem do deserów, ciast.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz