środa, 28 lipca 2010
Jarmuż- król kapustnych
Wystarczy przyjrzeć się tabelom, które pokazują zawartość poszczególnych składników odżywczych, by stwierdzić, że jarmuż jest niezwykły.
No cóż, smak ma specyficzny, ale zalecam spożywać przemrożone liście, maja wówczas łagodniejszy smak.
Dlaczego jarmuż jest tak zdrowy? Spośród wszystkich kapustnych, zawiera najwięcej sodu, potasu ( aż 490 mg w 100 gramach!), wapnia (210 mg, dla przykładu brokuł ma tylko 103), fosforu, żelaza, chloru i miedzi. Magnezu więcej ma tylko kalarepa, siarki tez ma sporo, więcej ma tylko brokuł.
Pod względem zawartości witamin to rekordzista, jeśli weźmiemy pod uwagę ilość witaminy E, PP, B2, B6. Podobnie jak jego kuzynka kapusta chińska, zawiera bardzo dużo prowitaminy A (6830 j.m. na 100 gram).
Ze względu na sporą ilość chlorofilu, jest to roślina warta uwagi, choć niestety zapomniana.Podobnie jak brokuł, jarmuż zawiera sulforafan- substancja czynna chroniąca przed rakiem.
Regularne zjadanie tego zielonego "mistrza" wspomaga odporność, oczyszcza, stymuluje produkcję czerwonych krwinek. Dieta surowa- sałatkowa, z pewnością powinna zawierać te zielone warzywo.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
w Polsce niedostępny raczej, chyba że sobie samemu wychodować. A szkoda...
OdpowiedzUsuńNo wlasnie sie nad tym zastanawialam, czy mozna go w POlsce dostac. W Niemczech (szczegolnie polnocnych) jest bardzo popularny. Pozdrawiam, flowerek.com :)
OdpowiedzUsuńpolecam salatke:
OdpowiedzUsuń-dwie garsci jarmuzu, porwac na kawalki
-2 male pomidory
-swiezy ogorek
-2 pieczarki
-2 gotowane jajka
wszystko wymieszac lekko posolic, skropic sokiem z cytryna, skropic olejem, posypac koperkiem.
Smacznego :)
jarmuż jest rośliną sezonową więc jeśli ktoś uważa, że ciężko go w Polsce dostać niech poszuka zimą
OdpowiedzUsuńtak, po przymrozkach jest nawet delikatniejszy w smaku
Usuń