poniedziałek, 9 sierpnia 2010
Kiełki - bomba zdrowotna!
To bez wątpienia najzdrowsza część ziarna. Zawierają ogromne ilości niezwykle cennych składników, które mają wysoką przyswajalność. Co takiego zawierają kiełki?To bogate źródło witaminy E (tokoferol), która jest przeciwutleniaczem, witaminą młodości.
Kiełki mają wysokiej jakości białko roślinne, bardzo potrzebny dla nas budulec. Białko to, choć nie zawiera kompletu aminokwasów, jest mimo, to bardzo cenne- jakościowo jest znacznie lepsze niż białko pochodzące z mąki z pełnego przemiału.By uzyskać komplet aminokwasów, wystarczy do kiełków dodać orzechy, ziarno słonecznika, dyni. Uzyskamy w ten sposób posiłek o pełnym komplecie aminokwasów.Kiełki bogate są w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi.
W kiełkach mamy pełny komplet witamin z grupy B- potrzebnych do prawidłowego działania serca, mózgu. Zasobne są w żelazo (chronią więc przed anemią), magnez (ratunek dla serca), potas i rzadkie mikroelementy, takie jak chrom, lit.
Spożywanie kiełków chroni nas przed zaparciami i dolegliwościami żołądkowymi- dzięki zawartości błonnika.Ważne jest by spożywać je regularnie- dzięki temu, polepszymy swoje zdrowie , wygląd (poprawi się skóra, włosy) i samopoczucie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz