piątek, 13 sierpnia 2010
Słonecznik- złote zdrowie
Każdy z nas na myśl o słoneczniku uśmiecha się- żółty kwiat kojarzy się z sielskim, wiejskim widokiem pełnym słońca. Słoneczniki nie tylko są uprawiana dla oleju-nasiona tej rośliny są cenne dla naszego zdrowia.
Co takiego zawierają? Mają w sobie sporo biała wraz z cennymi aminokwasami. Zawierają cenne kwasy : kwas linolowy oraz linolenowy, które muszą być dostarczane wraz z pokarmem, bo nasz organizm ich nie syntezuje. Oba kwasy są bardzo cenne dla naszego zdrowia i wpływają na wiele biologicznych reakcji w naszym organizmie.
Nasiona słonecznika obfitują w tokoferol- witaminę E, bogate są także w witaminę D, A oraz w spore ilości witamin z grupy B (szczególnie witaminy B6, ale także B1, B2, B3)To skarbnica związków mineralnych- takich jak wapń, żelazo, potas i cynk. Na podkreślenie zasługuje fakt, że żelaza w słoneczniku jest 2 razy więcej niż w rodzynkach, uchodzących za bogate źródło tego pierwiastka. Co więcej- potasu jest prawie 4-krotnie więcej niż w bananach.
Najzdrowsze są surowe ziarna, świeże- są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Warto je skubać- jest to zdrowy nawyk. Dla urozmaicenia można zrobić sobie omlet słonecznikowy- ubijamy 4 jaja, dodajemy 4 łyżki mleka oraz szklankę zmielonych nasion słonecznika. Doprawiamy mielonym kminkiem (lub całym- jak kto woli). Omlet smażymy z obu stron, aż się ładnie zrumieni.To ciekawa i smaczna alternatywa dla zwykłych omletów.
Słonecznik łuskany można kupić : TUTAJ
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz