czwartek, 2 września 2010
Rewelacyjna czarna porzeczka
Aż szkoda , że już kończy się lato, bo wraz z nim kończą się możliwości zajadania tych zdrowych owoców. Mało kto wie, co zawierają w sobie te "czarne kulki". W nasionach porzeczki znajduje się bardzo cenny kwas gamma- linolenowy.
Czarna porzeczka znana jest już od dawna, stosowano ją w schorzeniach przewodu pokarmowego i nie tylko. Co zawierają te cenne owoce? Przede wszystkim wodę (jak wszystkie owoce jagodowe)ale to nie jej przecież zawdzięcza się te cenne właściwości.
W owocach znaleźć można trochę cukrów, soli mineralnych i sporo kwasów owocowych- takich jak kwas winny, cytrynowy, malinowy. Jest tam też sporo witamin, głównie C, PP i B1. Witaminy C w porzeczce jest najwięcej spośród roślin sadowniczych.
Obok witamin są także substancje takie jak rutyna i witamina J ( substancje witaminopodobne)które znane są z właściwości uszczelniania naczyń krwionośnych.
Na uwagę zasługuje stosunek sodu do potasu. Tego drugiego jest więcej- taki układ gwarantuje lepsza przyswajalność potasu, co jest korzystne w diecie antyrakowej. W porzeczce nie brakuje też garbników i czarnych barwników, które są pomocne przy leczeniu biegunki. Cenne są nie tylko surowe owoce ale także przyrządzony z nich sok- warto go pić profilaktycznie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajny artykuł :)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że ogół społeczeństwa ma tak małą wiedzę o zdrowotnych właściwościach owoców.