środa, 15 grudnia 2010

Cytryna jako źródło bioflawonoidów



No właśnie. Na myśl o zjedzeniu cytryny, niejednemu robi się kwaśno. Zdrowie jednak ma rożne smaki- nie tylko słodkie. Może warto przyjrzeć się cytrynie?

To chyba najpopularniejsze owoce cytrusowe, kojarzą się z herbatą na przeziębienie i ogromnymi pokładami witaminy C- choć wiadomo, że tak nie jest. Owszem, witamina C jest obecna w tych owocach, ale nie w takich ilościach. Co więc znajdziemy w tych owocach?

Cytryna zawiera witaminę C, która jest cennym przeciwutleniaczem oraz witaminy P, PP, B1 oraz D.
W soku owocowym znajdują się składniki mineralne takie jak magnez, potas, wapń oraz w niewielkiej ilości sód, żelazo, siarka i fosfor. Cennym składnikiem są fitoncydy, które niszczą drobnoustroje.

 Kwaśny smak w głównej mierze nadaje zawarty w owocach kwas cytrynowy,nie oznacza to, że nie ma w składzie cukrów. Owoce cytryny (podobnie jak inne owoce cytrusowe) zawierają bioflawonoidy- hesperydynę i eriodiktiol, oraz pektyny.

W lecznictwie i dietetyce cytryny są polecane przy arteriosklerozie, awitaminozie, gośćcu i innych schorzeniach. Flawonoidy oraz witamina C to przeciwutleniacze, zawdzięczamy im ochronę serca i naczyń krwionośnych, gdyż zapobiegają szkodliwym działaniom wolnych rodników.

Na koniec trochę o herbacie z cytryną:

Plasterki ze skórką niekoniecznie są zdrowe- cytryny kupowane w supermarketach są pryskane związkami chemicznymi i nawet szorowanie nie pomoże. A szkoda- bo w skórce zawarte są olejki aromatyczne, nadające ten orzeźwiający smak i aromat, tuż pod skórką są także wspomniane bioflawonoidy.

Po drugie- krojąc i obierając owoc, róbmy to nożykiem plastikowym, tylko w ostateczności nożykiem nierdzewnym- dlaczego? zawarta w cytrynie witamina C jest bardzo wrażliwa, na zetknięcie się z żelazem reaguje zniszczeniem.

No i po trzecie- nie dawajmy cytryny do wrzącej herbaty- zawarte w cytrynie witaminy ( nie tylko C) nie lubią wysokich temperatur- jeśli chcemy by nasz herbata byłą nie tylko kwaskowata ale i zdrowa, dodawajmy cytrynę do przestygniętej herbaty, tuż przed jej wypiciem.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

2 komentarze:

  1. Super blog , zdrowa dieta tego mi potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszym wyjściem jest picie świeżo wyciśniętego soku z cytryny. A tak przy okazji spytam. Słyszeliście o oczyszczaniu organizmu z kwasu moczowego? Kurację przeprowadza się za pomocą soku z cytryn. Przepis znajdziecie w bestselerze prof. Michała Tombaka pt: "Jak żyć długo i zdrowo". Zachęcam do lektury tej wspaniałej książki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...