wtorek, 14 grudnia 2010

orzechowe wariacje- tym razem pistacje



Orzechy pistacjowe są warte uwagi, nie tylko ze względu na ich słodkawy smak i zielonkawy kolor.

Wartości odżywcze tych orzeszków są duże,a jeśli dla porównania weźmiemy orzechy włoskie i laskowe, możemy dowiedzieć się czegoś ciekawego.

W stosunku do nich, pistacje mają troszkę więcej białka i mniej tłuszczu. Większa jest również zawartość węglowodanów.

Pistacje z całej "trójki" mają najwięcej potasu, żelaza (prawie trzykrotnie więcej niż włoskie) i fosforu. Natomiast ilość wapnia i magnezu podobna jest do orzechów laskowych, tych dwóch pierwiastków, najmniej mają orzechy włoskie.

Ciekawy jest także skład witaminowy- jeśli dla przykładu weźmiemy zawartość witaminy A, to pistacje znowu maja największą jej zawartość, jednak nie zawierają wcale witaminy C, a pozostała "dwójka" tak. Witaminy E nie zawierają tak dużo jak włoskie- włoskie mają około 38 mg a pistacje nieco ponad 5 mg. Górują za to pod względem zawartości tiaminy (witamina B1)i ryboflawiny (B2).

Niektóre źródła podają, że spożywanie pistacji przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiega schorzeniom serca.

Niestety w handlu dostępne są najczęściej orzechy pistacjowe solone- a jak wiadomo sól nie jest sprzymierzeńcem naszego zdrowia.

Pistacje można kupić : TUTAJ
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...