wtorek, 14 grudnia 2010
orzechowe wariacje- tym razem pistacje
Orzechy pistacjowe są warte uwagi, nie tylko ze względu na ich słodkawy smak i zielonkawy kolor.
Wartości odżywcze tych orzeszków są duże,a jeśli dla porównania weźmiemy orzechy włoskie i laskowe, możemy dowiedzieć się czegoś ciekawego.
W stosunku do nich, pistacje mają troszkę więcej białka i mniej tłuszczu. Większa jest również zawartość węglowodanów.
Pistacje z całej "trójki" mają najwięcej potasu, żelaza (prawie trzykrotnie więcej niż włoskie) i fosforu. Natomiast ilość wapnia i magnezu podobna jest do orzechów laskowych, tych dwóch pierwiastków, najmniej mają orzechy włoskie.
Ciekawy jest także skład witaminowy- jeśli dla przykładu weźmiemy zawartość witaminy A, to pistacje znowu maja największą jej zawartość, jednak nie zawierają wcale witaminy C, a pozostała "dwójka" tak. Witaminy E nie zawierają tak dużo jak włoskie- włoskie mają około 38 mg a pistacje nieco ponad 5 mg. Górują za to pod względem zawartości tiaminy (witamina B1)i ryboflawiny (B2).
Niektóre źródła podają, że spożywanie pistacji przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiega schorzeniom serca.
Niestety w handlu dostępne są najczęściej orzechy pistacjowe solone- a jak wiadomo sól nie jest sprzymierzeńcem naszego zdrowia.
Pistacje można kupić : TUTAJ
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz