czwartek, 29 grudnia 2011

Mango- jak jeść i czy na prawdę jest zdrowe?



Owoc mango dla niektórych jest egzotyczna nowością- dla innych tradycyjnym przysmakiem - drzewo to jest bowiem uprawiana od kilku tysięcy lat, oczywiście nie w naszej strefie klimatycznej. Królestwem mango są Indie ale owoc uprawiany jest także w wielu innych krajach- Afryce, Ameryce Południowej i nie tylko.

Owoce wyglądem, a w zasadzie kształtem, przypominają śliwkę. W zależności od odmiany są mniejsze bądź większe, nawet kilogramowe. Kolor owocu zmienia się, w miarę dojrzewania- od zielonego, poprzez pomarańczowo- żółty po odcienie czerwieni.

Dojrzały owoc jest lekko miękki, jest aromatyczny i soczysty lecz nie każdemu smakuje. Dzieje się tak, ponieważ w smaku można wyczuć żywiczną nutkę (terpeny), choć i ta cecha zależy od odmiany mango.
Owoce są bogatym źródłem prowitaminy A, zawierają także witaminę C, E i witaminy z grupy B. Obfitują też w minerały takie jak : potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo.

Mango jest niskokaloryczne, zawiera cenny błonnik. Warto po nie sięgnąć z jeszcze jednego powodu- jest doskonałym składnikiem diety antyrakowej. Zawiera naturalny kwas salicylowy- lupeol, który wykazuje właściwości niszczące komórki rakowe.

Jak się je mango?
Dla polepszenia smaku można je lekko schłodzić, w środku jest duża pestka, więc obieranie owocu zaczynamy od odcięcia obu końców owocu, można obrać skórkę w całości bądź pokroić ją w kratkę (utworzy się jakby jeżyk) i po każdorazowym odcięciu skórki na kostce, odgryzać ją. Owoc można zjeść jako samodzielną przekąskę bądź użyć do sałatek ( np. z drobiem). Niektórzy dla wydobycia aromatycznej słodyczy lekko przyprawiają owoce chili lub lekko je solą.

Sok z mango można kupić : TUTAJ
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...