Kocham czekoladę- i wmawiam sobie, że jest zdrowa ;) no bo jest !
Czekolady możemy podzielić ogólnie na 4 typy: gorzkie, deserowe, mleczne i białe- różnią się zawartością miazgi kakaowej. Ilość składników czynnych biologicznie jest ściśle związana z zawartością miazgi - wobec tego czekolady gorzkie są po prostu zdrowsze od pozostałych.
Najzdrowsze zaś są czekolady typu raw (surowe), bez dodatków mlecznych.
A jaka jest prawda o czekoladzie?
Za co ją winimy?
- czekolada zawiera tłuszcz , pochodzący w głównej mierze z masła kakaowego- jest to przede wszystkim kwas stearynowy, który według badań nie podnosi poziomu cholesterolu ;
- czekolada wymieniana jest wśród pokarmów, które mogą wywoływać zgagę ;
- czekolada zawiera szczawiany- a więc może mieć potencjalny wpływ na rozwój kamicy nerkowej;
- czekolada zawiera kofeinę (która jest alkaloidem)
- czekolada zawiera fenylotylaminę mogącą wywoływać migrenowe bóle głowy- co ciekawe, czekolada biała, nie zawierająca wyciągu z kakao tych bólów nie powoduje;
- czekolada działa drażniąco w przypadku zakażeń układu moczowego;
- czekolada może sprzyjać wirusowi opryszczki- zawiera dużo argininy;
- czekolada zawiera alkaloid teobrominę, pochodzący z ziarna kakaowca, uważana jest za substancję uzależniającą a dla naszych czworonogów (psów) trująca a czasem zabójczą!
- zawiera tyraminę która moźe podnosić ciśnienie tętnicze, wpływać na rytm serca
- czekolada działa przeciwdepresyjnie- zawiera kofeinę - jak widzicie kofeina działa wielokierunkowo;
- gorzka czekolada zawiera sporo miedzi- korzystnej w schorzeniach sercowo- naczyniowych;
- zawiera związki polifenolowe- głownie flawonoidy, które wzmacniają serce, przy okazji mają wysoką aktywność antyoksydacyjną;
- zawiera magnez korzystny dla osób pracujących umysłowo;
- zawiera wapń, potrzebny nie tylko do przewodnictwa bodźców nerwowych, jest przecież składnikiem budulcowym kośćca;
- zawiera fosfor, potrzebny do prawidłowej mineralizacjo kości i zębów;
- zawiera przeciwutleniacze (polifenole) działające przeciwzakrzepowo oraz przeciwzapalnie;
- zawiera pirazyne- składnik poprawiający pamięć i koncentrację;
- czekolada zawiera selen i cynk które zwiększają wydzielenie endorfin czyli tzw. "hormonów szczęścia", za dobre samopoczucie odpowiada także hormon serotonina, który wytwarza się między innymi dzięki zawartym w czekoladzie aminokwasom;
Oczywiście z ilością czekolady nie należy zbytnio przesadzać, lepiej jest kupić jedną droższą prawdziwą gorzką czekoladę i delektować się jej smakiem (przy okazji korzystając z jej walorów zdrowotnych) niż jeść częściej taką zwykłą, która zawiera sporo cukru i kalorii.
Jaka jest Wasza ulubiona czekolada? :)
Raz na jakiś czas czekolada nikomu nie zaszkodzi ;)
OdpowiedzUsuńoczywiście :) wszystko dla ludzi, choć z umiarem ;)
UsuńW umiarkowanych ilościach wszystko jest ok:)
OdpowiedzUsuńumiar to podstawa :)
UsuńJa też przepadam za czekoladą :) To chyba jedyne co jadam ze słodyczy
OdpowiedzUsuńdla mnie to też jedyny słodycz :)
Usuńja czekolady nie mogę za bardzo jeśc... moje ŁZS reaguje nań zapalnie i podrażnia mi się wtedy stan skalpu... obserwuję:)
OdpowiedzUsuńniestety czekolada nie jest dla każdego- ale na szczęście jest tyle innych pyszności- pozdrawiam :)
UsuńCzekoladę uwielbiam, najbardziej z orzechami :))
OdpowiedzUsuńjestem dziwna, bo za czekolada nie przepadam ;) no chyba, że zbliża się okres - wtedy nawet ją pochłonę ;) ale to takie ilości, że nawet nie musze zastanawiać się nad jej zaletami i wadami
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę szczególnie z orzechami :)
OdpowiedzUsuńJa uważam na czekolae bardzo ostatnio
OdpowiedzUsuńJak sięgam po czekoladę to staram się wybierać z jak największą ilością surowego kakao :)
OdpowiedzUsuń