Dynia zaskakuje swoją różnorodnością. Jedną z jej odmian jest patison, który ma ciekawy, oryginalny wygląd- niby statek kosmiczny, czy też morska rozgwiazda.
Jako roślina uprawna i ozdobna, został on polubiony przez Polaków lecz kulinarnie nie wykorzystywany jest na dużą skalę, choć są to warzywa lekkostrawne i delikatne w smaku.
Najpopularniejsze są chyba patisony marynowane, jednak patisony można wykorzystać w przeróżny sposób- młode są smaczne w surówce, starsze w gulaszu warzywnym, faszerowane, zapiekane , grilowane i nie tylko.
Mnie osobiście do gustu przypadły „młode osobniki”, które można schrupać na surowo, starsze patisony zalecam obierać ze skórki.
Czy patison jest zdrowy? Odpowiedzieć można , że każde jadalne warzywo jest mniej czy bardziej zdrowe. Warzywo to zawiera garstkę witamin- głównie C, PP, B1, B2, oraz trochę minerałów takich jak fosfor, żelazo, wapń, magnez i potas.
W zależności od odmiany mogą zawierać pewne ilości karotenu. Warzywa te są niskokaloryczne i można je wykorzystać w żywieniu dietetycznym, osób odchudzających się czy z nadciśnieniem.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz