sobota, 9 marca 2013

Ziołowe dodatki do wiosennej sałatki


Wiosenna sałatka nie musi być nudna ;) Można ją wzbogacić o niecodzienny ziołowy dodatek. Udając się na wiosenny spacer, możemy zebrać odrobinę darów natury i wykorzystać do naszego dania. Ten post jest raczej ciekawostką niż konkretną instrukcją wykonania wiosennej sałatki- dbajmy o naszą polską przyrodę!

Czerpiąc z natury należy pamiętać o kilku zasadach:
Zawsze zbieramy rośliny nam znane i tylko takie; jeśli nie jesteś pewien rośliny, bezpieczniej będzie iść na zakupy do warzywniaka i zrobić tradycyjną sałatkę. Rośliny zrywamy w małych ilościach, by nic się nie zmarnowało i nie zniszczyło naturalne stanowisko rośliny- dbajmy o naturę!
Zbieramy rośliny zdrowe, niezniszczone i rosnące z dala od takich miejsc jak drogi, śmietniska, zabudowania czy pola uprawne. Nigdy nie zbieramy roślin objętych ochroną lub rosnących w miejscach podlegających ochronie. Zbierając liście, nie wyrywajmy roślin z korzeniami- by mogła ona rosnąć w przyszłości.

Wszystkie rośliny wymienione poniżej są jadalne, dodajemy je do sałatki czy surówki w niewielkich ilościach, pamiętajmy, że są to rośliny zielne( a więc i lecznicze). Ich działanie zdrowotne bywa bardzo różne, niektóre działają rozkurczowo, dezynfekująco, napotnie czy przeciwzapalnie, inne są źródłem witamin. Oczywiście dodając jeden listek rośliny zielnej do sałatki, efekt leczniczy nie będzie bardzo widoczny ale w liściach roślin zielnych dziko rosnących, zawsze znajdują się substancje biologicznie czynne. Chcąc konkretnie leczyć się ziołami, zawsze należy konsultować swoje działania z lekarzem, zwłaszcza gdy występuje jakaś choroba czy alergia.

 A oto lista roślin, których młode wiosenne listki, mogą trafić do naszej sałatki. Smak roślin jest bardzo zróżnicowany, piekący, gorzkawy, kwaskowaty, korzenny itp.:
- czosnaczek pospolity- smak ostry, nawet palący, czosnkowy;
- czosnek niedźwiedzi- j.w.
- arcydzięgiel litwor- aromatyczny, korzenny lekko gorzki;
- podagrycznik pospolity- smak podobny do marchewki;
- szczypiorek- piekący, ostry;
- łopian większy- słodkawogorzki smak, nadają się liście jak i utarty korzeń;
- stokrotka pospolita- liście wraz z pąkami są źródłem wit.C, działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie;
- ogórecznik lekarski- młode liście mają zapach i smak ogórków, działają dezynfekująco, moczopędnie, napotnie, źródło witamin;
- nagietek lekarski- smak goryczkowo słonawy, działanie przeciwzapalne i rozkurczowe;
- dzwonek rapankuł - wykorzystuje się tarty młody korzeń i listki, zaleca się je diabetykom (zawiera inulinę), zawiera sporo minerałów;
- kminek zwyczajny- smak korzenny, ułatwia trawienie pokarmów, wiatropędny (zawiera karwon);
- chmiel zwyczajny - młode białawe pędy przyrządza się tak jak szparagi, zawierają sporo witamin z grupy B;
- hyzop lekarski- liście mają korzenny, lekko gorzkawy smak, mogą być składnikiem farszów, sosów;
- głóg dwuszyjkowy- do sałatki daje się nierozwinięte pąki, mają orzechowy posmak;
- szczawik zajęczy - smak kwaskowaty, źródło witaminy C;
- biedrzeniec wielki- młode licie daje się także do zup i warzyw, mają słodkawo-ostry smak;
- babka lancetowata- listki bogate w witaminę C i szereg substancji czynnych, stosowanych w leczeniu górnych dróg oddechowych;
- miodunka plamista- jedna ze starszych roślin leczniczych, liście mają lekko śluzowata konsystencję;
- roszponka jadalna- młode liście mają lekko orzechowy smak ,roślina o dużych walorach odżywczych;
- pokrzywa zwyczajna- liście należy sparzyć wrzątkiem by pozbyć się toksycznej substancji zawartej we włoskach, liście są cennym surowcem leczniczym, bogate w chlorofil. witaminy, minerały, kwasy;
- mniszek lekarski - liście i korzeń są bogate w różnorodne związki, poprawiają przemianę materii, wydzielanie żółci, są źródłem witamin i minerałów, im młodsze liście tym smaczniejsze i mniej gorzkie;
- szczaw polny i zwyczajny- kwaskowaty smak, zawierają żelazo ale także kwas szczawiowy (osoby ze skłonnością do tworzenia się kamieni w nerkach powinny szczaw omijać)

Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

1 komentarz:

  1. Świetny post :) Warzywa zawsze były i będą w mojej diecie , tak samo jak i zioła.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...