środa, 22 stycznia 2014

Zdrowsze oblicze makaronu...


Wprowadzając zdrowe nawyki do naszej rodzinnej diety, prawie zupełnie pozbyliśmy się zwykłego makaronu  (choć rosół pozostał tylko i wyłącznie z tradycyjnym makaronem) na rzecz zdrowszej jego wersji.
Ponieważ dzieciaki lubią pałaszować nawet sam makaron bez dodatków, zaczęliśmy kupować różne jego rodzaje.

Dla przypomnienia, makaron razowy powstaje na bazie mąki pozyskanej z jednokrotnego przemiału oczyszczonego ziarna. Mianem pełnoziarnistego określamy także produkty, które powstają z tzw. mąk wyciągowych, wzbogacane o pozostałe części ziarnika, jednak w takich proporcjach, jakby były z całego ziarna, powinny zawierać więc okrywę owocowo - nasienną, bielmo i zarodek.

Zdarza się, że producent nazywa swój produkt pełnoziarnisty, ale jego skład chemiczny odbiega od rzeczywistego składu ziarna - np. oprócz mąki wysoko wyciągowej zawiera dużo otrąb a więc zbyt dużo błonnika. Taki makaron w gruncie rzeczy nie zasługuje na nazwę pełnoziarnistego.

     Dobre makarony pełnoziarniste są źródłem białka, bogate są w błonnik ( zawierający także nierozpuszczalne frakcje) węglowodany złożone, witaminy z grupy B, cynk, żelazo, fosfor, magnez, mangan.

         Przeglądając sklepy tradycyjne i internetowe, mogę powiedzieć, że jest w czym wybierać. Wszelkie kształty, przeróżne mąki użyte do wyrobu makaronów...
Oczywiście również osoby na diecie bezglutenowej znajdą coś dla siebie, makarony dostępne są zarówno w wersji jajecznej jak i bez jajek, choć zdecydowanie więcej jest makaronów razowych bez dodatku jajek.
Na naszym rynku znajdziemy przede wszystkim makarony razowe:
żytnie
pszenne
orkiszowe (odmiana pszenicy)
z ryżu brązowego i czarnego
gryczane
owsiane
jęczmienne
z dodatkiem mąki jaglanej
makarony mieszane (wielozbożowe)
ale także nieco inne takie jak  kukurydziane czy sojowe.

Smak, wygląd ale i także walory zdrowotne podnoszą dodatki. Najpopularniejsze to
suszone warzywa takie jak szpinak,  pomidory, bataty, dynia, pokrzywa, otręby, wakame, bazylia, czosnek, bakłażan, quinoa i inne.

Jaki jest Wasz ulubiony makron?








Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

4 komentarze:

  1. Ja bardzo lubię ciemne makarony i przyznam szczerzę że dawno nie jadałam już :(

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam makaron razowy <3

    http://diamond-life-healthly.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Współczesna forma pszenicy została stworzona w latach 60-tych. Jest bardziej płodna, można na niej lepiej zarobić. Jest jeszcze bardziej niezdrowa niż jej poprzedniczka. Gdy 12 000 lat temu człowiek po raz pierwszy zasiał pszenicę zapoznał się bliżej z próchnicą i osteoporozą, ta współczesna jest jeszcze gorsza. Gluten jest przyczyną zmęczenia, nieszczelnych jelit, przyczynia się do masy chorób. Oczyszczane czy pełne nie ma nic wspólnego ze zdrowiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. produkty zbożowe to nie tylko pszenica, coraz częściej wraca się do starych gatunków takich jak samopsza czy wywodzący się z niej orkisz; trzeba też pamiętać, że gluten nie dla wszystkich jest problemem - owszem, mamy do czynienia z glutenozależnością, glutenowrażliwością, ale są także osoby które nie mają problemów z tolerancją glutenu. Nie ma jednej dobrej i sprawdzonej diety dla wszystkich, każdy z nas jest inny, trzeba po prostu zachować umiar i rozsądek. pozdrawiem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...