WITAMINA B2 (ryboflawina, owoflawina, laktoflawina) jest witaminą szczególnie wrażliwą na światło, nie niszczy jej jednak gotowanie, jest również witaminą rozpuszczalną w wodzie. Organizm nie potrafi jej gromadzić, dlatego też trzeba dostarczać ją w diecie.
Jaka jest jej rola?
W organizmie bierze udział w przemianie tłuszczy, białek i węglowodanów. Ważna jest jej rola w utlenianiu biologicznym ale także w procesie widzenia i rozrodczości. Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta wraz ze zwiększonym zapotrzebowaniem energetycznym organizmu, np. w okresie intensywnego wzrostu czy też przy wysiłku fizycznym bądź stresie.
Dzięki niej skóra , włosy i paznokcie zachowują zdrowy wygląd.
Ryboflawina poprawia przemianę materii, wpływa też regulująco na czynności ośrodkowego układu nerwowego ale także gruczołów wydzielniczych żołądka i jelit. Witamina B2 ma także związek z procesami pamięciowymi zachodzącymi w mózgu.
Najkorzystniej działa w towarzystwie innych witamin z grupy B. Razem z biotyną (witamina H) przyczynia się do zachowania zdrowej skóry.
Tytoń, alkohol i niektóre leki (np.antydepresyjne, sulfonamidy) obniżają działanie ryboflawiny.
Brak tej witaminy może być przyczyną opóźnionego rozwoju umysłowego ale także i wzrostu. Niekorzystnie odbija się też na zmiany w obrębie jamy ustnej, skóry np. pękanie warg, łuszczenie się skóry.
Naturalne źródła witaminy B2: (zawartość witaminy w 100 gramach produktu)
produkty zbożowe, ziarna ,pestki
chleb żytni pełnoziarnisty ok. 0,170 mg
kasza jaglana ok. 0,380 mg
kasza gryczana ok 0,125 mg
migdały ok. 0,780 mg
pistacje ok. 0,170 mg
orzechy arachidowe ok. 0,130 mg
pestki dyni ok. 0,320 mg
słonecznik -nasiona ok. 0,260 mg
warzywa :
brokuły 0o. 0,120 mg
brukselka ok. 0,160 mg
fasola ok. 0,230 mg
groch ok. 0,280 mg
jarmuż ok. 0,200 mg
kapusta włoska ok. 0,260 mg
liść pietruszki ok. 0,280 mg
soczewica czerwona ok. 0,440 mg
szpinak ok. 0,190 mg
pieczarki ok. 0,590 mg
drożdże
owoce:
awokado ok. 0,120 mg
banan ok. 0,100 mg
poziomki ok. 0,070 mg
nabiał:
jajka całe ok 0,540 mg (samo żółtko 0,800 mg)
mleko ok 0,170 mg
jogurt naturalny ok. o, 215 mg
sery od ok. 0,300 do ok 0,590 mg (cheddar)
sery twarogowe ok. 0,400 mg
mięso i ryby
makrela ok. 0,330 mg
łosoś ok 0,170 mg
morszczuk ok. 0,200 mg
cielęcina ok. 0,400 mg
schab ok 0,190 g
szynka wieprzowa ok. 0,240 mg
polędwica wołowa ok. 0,250 mg
pierś drobiowa ok. 0,150 mg
wątroba ok. 2,700 -3,300 mg (w zależności od rodzaju)
zioła i rośliny dziko rosnące
mniszek lekarski
owoce róży
szczypiorek
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Ciekawy post :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://magiczneslowaa.blogspot.com/
bardzo przydatne informacje ;)
OdpowiedzUsuńBardzo przydatne informacje :)
OdpowiedzUsuńNa szczęście można ją znaleźć w migdałach i pestkach dyni - zmielone przemycam dzieciom w rozmaitych potrawach. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńno to zajadamy B2 ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie ;*
http://diamond-life-healthly.blogspot.com
Niedobór witaminy B2 opóźnia wzrost. Trudno jest ją przedawkować, biorąc ją doustnie. Słaba rozpuszczalność w jelicie, chroni przed wchłonięciem niebezpiecznych jej ilości, nadmiar może być wydalany też moczem.
OdpowiedzUsuń