piątek, 23 maja 2014

Truskawkowy zawrót głowy

Nareszcie! Sezon na truskawki uważam za otwarty. Chyba nikogo nie muszę namawiać do pałaszowania tych przepysznych owoców. Kuszą nie tylko smakiem, zapachem ale także walorami zdrowotnymi. Owoce pochodzą ze skrzyżowania poziomek, choć poziomki też uwielbiam, truskawki są dla mnie absolutnym ulubieńcem.
     
Co mogą zaoferować nam te wspaniałe owoce?
Bogate są w kwasy organiczne, to im zawdzięczamy smak, który nota bene jest wyjątkowy- i niech kryją się wszelkie importowane pseudotruskawki. Polskie owoce są bezkonkurencyjne.
Truskawki są doskonałym źródłem najpopularniejszego przeciwutleniacza- witaminy C.
Zawierają także inne witaminy takie jak A, B1, B2, B5, B6, PP, ale witamina C zdecydowanie wiedzie prym. Co do składników mineralnych to można wymienić tu głównie mangan, miedź, magnez, fosfor, potas, żelazo i wapń i inne, choć w nieco mniejszych ilościach.
         Cenne dla zdrowia są także pozostałe składniki, choćby barwniki antocyjanowe czy kwas elagowy, który ma zdolność „tłamszenia” raka w zarodku. W owocach znajdują się naturalne salicylany, działające podobnie jak aspiryna, czyli  przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, z tego powodu, osoby uczulone na aspirynę powinny jeść truskawki z umiarem. Kolejnym składnikiem prozdrowotnym są fitoncydy, które działają bakteriobójczo i grzybobójczo.
 Jedzenie truskawek to samo zdrowie. Badania dowodzą, że korzystnie wpływają na metabolizm, układ sercowo naczyniowy, chronią przed cukrzycą.
Czy różnią się truskawki? Otóż na rynku dostępne są przeróżne odmiany, ponoć tegorocznym hitem ma być biała odmiana, ciekawe czy uda mi się na taką natrafić. Jak podają producenci, ma mieć smak ananasa.
Różnice w odmianach polegają głównie na zawartości węglowodanów, witamin, są odmiany bardziej lub mniej odporne na czynniki chorobotwórcze. Różnią się też wielkością, kolorem miąższu (intensywnością) plennością i czasem owocowania (niektóre mogą być dostępne nawet w sierpniu). Ja wybieram zawsze odmiany deserowe i wcinam bez niczego.
Truskawki są świetnym naturalnym kosmetykiem, można wykorzystać je choćby do maseczki, przykładowo takiej.

Trzeba pamiętać, że truskawki niestety lubią alergizować, do dziś wspominam czasy gdy jako karmiąca mama omijałam stragany szerokim łukiem, by nie narobić sobie smaku. Teraz jednak zajadam się tymi owocami bez umiaru :)
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

4 komentarze:

  1. Uwielbiam truskawki :) Ale te nasz i najlepiej z ogródka.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja juz od kilku dni obzeram sie codziennie truskawkami, mam nadzieje ze niedlugo beda troche tansze :)dobrze ze to samo zdrowie, w takim razie mozna je jesc bez wyrzutow sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o ja truskawki! nie mg sie doczekać kiedy w koncu bd mozna kupć te mniej chemiczne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak - teraz truskawki można jeść całymi dniami. Nie wiem jak Wy, ale ja mam wrażenie, że truskawki są smaczniejsze niż rok temu;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...