poniedziałek, 6 czerwca 2011

Agrest - "włochaty" owoc pełen zdrowia


Agrest znany i nieznany...

Uprawny i dziki agrest jest znany nie tylko w Europie. Owoce mogą mieć różny kształt- kulisty, gruszkowaty, owalny. Nie zawsze są owłosione a ich barwa w zależności od odmiany może być biaława, żółta, zielona a nawet różowo-fioletowa.

Najsmaczniejsze są owoce dojrzałe w słońcu, są wówczas bardziej słodkie. W owocach, oprócz sporej ilości jadalnych pestek, znajdziemy sporo substancji czynnych. Agrest zawiera cukry proste (fruktoza, glukoza oraz sacharoza), pektyny, błonnik, kwasy organiczne ( głównie
cytrynowy ale też winny i jabłkowy).

Te niepozorce owoce są bogate w witaminy- zawierają duże ilości witaminy A, ale także witaminę C, B1, P. Obfitują w składniki mineralne- fosfor, potas, wapń, żelazo, miedź, magnez i sód.

Skórka agrestu jest dość twarda, przez co ciężko strawna- należy dobrze ją rozgryzać.
Medycyna naturalna korzysta z dobroci agrestu- owoce mają działanie moczopędne, lekko przeczyszczające, obniżają też gorączkę i działają żółciopędnie.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

1 komentarz:

  1. uwielbiam agrest - pamiętam jak potrafiłam z bratem oberwać pół dużego krzaczka i jeszcze było nam mało, ale mama już krzyczała, żeby babci do kompotów zostawić ;) w sumie kompoty z agrestu są moimi ulubionymi zaraz po truskawkowych i tych z mirabelek Mniam! :) a skórki wypluwaliśmy bo nie chciało się nam gryźć hehe

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...