wtorek, 7 czerwca 2011
Jeżyna i kwas elagowy
Jeżyna
Owocuje końcem lata ale zaczyna kwitnienie w okolicach czerwca. Owoce tego krzewu są na prawdę warte uwagi. Sam gatunek rośliny jest dość liczny i dzieli się na wiele podgatunków i odmian.
Owoc jeżyny obfituje w cukry, kwasy organiczne ( cytrynowy, jabłkowy) pektyny, śluzy.
Zawierają bardzo cenny składnik- glikozydy antocyjanowe oraz kwas elagowy, które są związkami działającymi antyrakowo.
Zarówno flawony, antocyjany i kwas elagowy doskonale wzmacniają pracę serca.
Miąższ bogaty jest w witaminę C, witaminy z grupy B, prowitaminę A. Nie brakuje tu soli mineralnych- w owocach obecne są związki magnezu, potasu, żelaza, wapnia, miedzi oraz rzadkiego manganu.
Dojrzałe owoce zbiera się wraz z dnem kwitowym ( w odróżnieniu od np.malin) gdy mają granatowo- czarny kolor.
Czy sok z jeżyn jest zdrowy?
Sok z owoców wykazuje różnorodne działanie- wykazuje korzystne działanie przy klimakterium, działa lekko uspokajająco. Przetworzone owoce, choć bardzo smaczne nie są już tak zdrowe.
Cenna częścią rośliny są także liście jeżyny. Zawierają one przede wszystkim garbniki, pektyny, flawonoidy oraz sole mineralne i witaminy. Wykazują działanie przeciwbiegunkowe, ściągające, moczopędne oraz bakteriobójcze. Suszone liście są bardzo fajnym dodatkiem do mieszanek herbat ziołowych.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
kocham jeżyny, to moje ulubione owoce od czasów dzieciństwa :))
OdpowiedzUsuń