wtorek, 14 czerwca 2011
Złote zęby kukurydzy- źródło antyrakowego selenu
Kukurydza
Ziarna kukurydzy to z pewnością "złoto" Ameryki. Kolby kukurydzy znajdowano już na ok. 2500 lat przed nasza erą (niektóre źródła podają datę 6000 lat p.n.e.)- o czymś to świadczy-o czym?.
Kukurydza jest bardzo wartościową rośliną, nie tylko dla ludzi, ale także dla zwierząt.
Ziarno zawiera cenne białko, tłuszcze, celulozę i węglowodany (nawet 70%). To prawdziwa bomba witaminowa- znajdziemy tu witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), witaminę E, C, D, K3, prowitaminę A.
Nie brakuje też cennych minerałów- ziarno obfituje w związki fosforu, potasu, żelaza, miedzi i niklu a także odnajdziemy w kukurydzy selen, cynk, kobalt, jod i bor. Z mikroelementów warta uwagi jest zawartość selenu, który jest substancja antyrakową.
Kolba kryje w sobie cenne kwasy tłuszczowe- wielonienasycone, jednonienasycone a także trochę nasyconych.
Gotowane kolby kukurydzy są przysmakiem w wielu krajach. Ziarno doskonałe jest na mąkę ( nie zawiera glutenu),kaszę, płatki. Otrzymuje się z niego olej kukurydziany, który znacznie obniża poziom cholesterolu we krwi, zawiera między innymi wolne kwasy tłuszczowe.
Płatki kukurydziane mniej zdrowe albo wcale...
Jeśli chodzi o popularne płatki kukurydziane- to należy pamiętać, że jest to produkt przetworzony i nie zawiera już tylu cennych składników co samo ziarno. Zawierają ponadto składniki dodatkowe takie jak cukier, sól. Znacznie zdrowsze są chlebki czy inne pieczywo z udziałem mąki kukurydzianej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Właśnie zastanawiałam się jakie "dobroci" zawiera kukurydza. Mam nawet o niej wpis na blogu - jak dobrze ugotować, bo to niby proste, a jednak nie takie oczywiste. :)
OdpowiedzUsuńKukurydza jest pyszna!
Pozdrawiam!