piątek, 18 maja 2012

Naturalne źródła witaminy E

Kolejna witaminowa odsłona- tym razem witamina młodości-czyli witamina E. Ukochana przez kobiety, dodaje energii, witalności, sprzyja płodności- słowem witamina życia.

Witamina E (tokoferol) należy do silnych antyoksydantów, rozpuszczalna w tłuszczach, wrażliwa na światło i powietrze, odporna na wysokie temperatury. Najbardziej aktywną formą tej witaminy jest alfa-tokoferol.

Jak działa witamina E?
- reguluje gospodarkę wodną i przemianę węglowodanów;
- działa obniżająco na ciśnienie krwi;
- regeneruje tkankę łączną;
- hamuje proces starzenia się komórek;
- jest czynnikiem przeciwzakrzepowym, rozszerza naczynia krwionośne;
- wspomaga proces odtruwania organizmu;
- blokuje przemianę "złego" cholesterolu LDL  w formę która jest szkodliwa dla tętnic;
-  zapobiega utlenianiu związków tłuszczowych;
- działa antynowotworowo na skórę;
- pomaga leczyć nerwobóle;
- wspomaga leczenie klimakterium;

Jakie mogą być objawy niedoboru witaminy E?
W niektórych przypadkach może dojść do zaćmy, zwyrodnienia mięśni, zaburzenia rozrodczości (niedoczynność hormonów płciowych), uszkodzenia krwinek czerwonych. Objawy niedoboru często towarzyszą utrudnionemu wchłanianiu tłuszczy w organizmie.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę E mają kobiety ciężarne, karmiące, kobiety stosujące antykoncepcję oraz będące w okresie klimakterium. Przydatna także osobom wykonującym wzmożony wysiłek fizyczny.

Naturalne źródła witaminy E

- kiełki pszenne
- produkty pełnoziarniste
- żółtko jaj (ok. 2,1 mg)
- natka pietruszki (ok. 3,1 mg)
- szpinak (ok. 1,8 mg)
- awokado (ok.1,3 mg)
- czarne jagody (ok. 1,8 mg)
- nektarynki (ok. 1,8)
- suszone morele (ok. 3 mg) i jabłka (ok. 2,5 mg)
- oleje roślinne, zwłaszcza słonecznikowy ( ok. 46 mg), rzepakowy (ok. 29 mg)
- brokuły (ok 1,30 mg) i inne kapustne (kapusta włoska-ok 2 mg)

- boćwina (ok. 1,6 mg)
- orzechy- laskowe (ok. 38 mg), migdały (ok. 24 mg)
 - nasiona i pestki (słonecznik- ok 27 mg, dynia ok. 26 mg)
- mleko i przetwory mleczne
- niektóre ryby, np. łosoś (ok. 2,2 mg)

Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

3 komentarze:

  1. Nie bez powodu zwą tą witaminę witaminą młodości :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A atak dokładnie sama staram sie włączać je do diety jako przekąski

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś u mnie wyróżniona http://kobieta-po-30.blogspot.com/2012/06/wyroznienie.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...