Grzyby shitake ( shiitake, twardziak) egzotyczne ze swojej nazwy i pochodzenia (Azja) grzyby można "oswoić" i uprawiać amatorsko w ogrodzie. Czy warto?
Weganie znają ich właściwości i chętnie stosują je w diecie bo wiedzą, że są zdrowe. Zachęcam do zapoznania się ze zdrowotnymi właściwościami tych grzybów i częstszym dorzucaniem ich do dań nie tylko z kuchni japońskiej czy chińskiej.
Cóż takiego mają w sobie grzyby shitake?
Zawierają w sobie składnik który jest niesamowitym impulsem do wzmocnienia układu immunologicznego. Jest nim lentinan. Jego działanie polega na uaktywnianiu makrofagów (białe ciałka krwi) oraz komórek typu NK, które odpowiedzialne są za walkę nie tylko z wirusami ale także z rakiem. Substancja ta potrafi blokować wzrost komórek rakowych i to skutecznie, nie bez powodu jest podawana pacjentom podczas chemioterapii. Lentinan wykazuje także działanie antywirusowe.
To nie wszystko
grzyby obniżają zawartość złego cholesterolu i przeciwdziałają stwardnieniu tętnic, działają bardzo korzystnie na stan skóry. Zawierają cenne proteiny, ponadto potas, wapń, cynk a nawet siarkę i mangan; z witamin- B1, B2, D, nieco C, A, K i PP. To także źródło błonnika.
Twardziaki- polska nazwa grzybów shitake- smakują dobrze gdy są świeże, można tez używać suszonych, uprzednio namoczonych grzybów. Pyszne są duszone na maśle lub dodawane do dań warzywno- mięsnych. Polecam!
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
ciekawe czy są smaczne
OdpowiedzUsuńpyszne
Usuńuwielbiam wszystkie grzyby ! ciekawe jak te smakują .. chętnie bym je skosztowała w wydaniu jakiegoś dobrego sosu do mięsa:)
OdpowiedzUsuń