poniedziałek, 12 listopada 2012

Witaminowi giganci- witamina B1

Witamina B1- co powinniśmy o niej wiedzieć?
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) jest wrażliwa na powietrze i światło ale za to odporna na gotowanie- mniej więcej do 105 stopni. Rozpuszczalna jest w wodzie, nie jest gromadzona w organizmie, jej nadmiar jest wydalany, dlatego też musi być na bieżąco dostarczana.

Jaka jest jej rola w organizmie?
- bierze udział w oddychaniu tkankowym i utlenianiu biologicznym
- odgrywa istotną rolę w przemianie tłuszczów, węglowodanów i białek
- odpowiada za prawidłowy stan tkanki nerwowej
- wspomaga procesy wzrostowe
- korzystnie wpływa na sprawność umysłową
- jest pomocna w zwalczaniu choroby lokomocyjnej

W przypadku niedoboru tej witaminy, zdarzają się kurcze łydek, wielonerwowe zapalenia a także zaburzenia sercowo- naczyniowe. Odnotowano także zaburzenia ze strony układu pokarmowego, np. atonia jelit, brak apetytu, uszkodzenia miąższu wątroby. Niedobór może jednak objawiać się mrowieniem w kończynach, świądem, potliwością czy bólem głowy. Niewielki niedobór może się objawiać spadkiem koncentracji czy rozdrażnieniem.
Piśmiennictwo jako klasyczną chorobę niedoborową wymienia beri-beri, obecnie występuje ona jednak rzadko, niegdyś cierpieli na nią ludzie odżywiający się niemal wyłącznie białym ryżem (wschodnia Azja). Najczęściej narażeni na niedobory są alkoholicy, osoby palące tytoń czy nieustannie narażone na sytuacje stresowe.

Tiamina działa najkorzystniej w połączeniu z innymi witaminami z grupy B- zwłaszcza B2, B6 oraz z żelazem. Wchłanianie tej witaminy zmniejszają natomiast- alkohol (stąd częste niedobory u osób z nałogiem), tytoń, kofeina, doustne środki antykoncepcyjne. Tiamina jest nietrwała w środowisku zasadowym.

NATURALNE ŹRÓDŁA WITAMINY B1 
(podane wartości zawarte w 100 gr części jadalnej)

warzywa
- strączkowe
       - soczewica czerwona ( ok. 1,07 mg)
       - fasola biała ( ok. 0,67 mg)
       - groszek zielony (ok 0,34 mg)
       - groch suchy (ok. 0,77 mg)
- większość jarzyn (w mniejszych ilościach)
       - czosnek (ok. 0,20 mg)
owoce
 - awokado (ok. 0,11 mg)
- mandarynki (ok. 0,10 mg)
- suszone morele (ok. 0,18 mg)

inne
- otręby i zarodki
- płatki owsiane (ok. 0,46 mg)
- drożdże piwne
- nasiona słonecznika ( ok. 1, 3 mg)
- orzechy ziemne (ok. 0, 66 mg)
- orzechy pistacjowe (ok. 0,82 mg)
- ryż brązowy (ok. 0,48 mg)
- pieczywo razowe
         - chleb razowy żytni (ok. 0,19 mg)
- kasze
       -jaglana (ok. 0,73 mg)
       -gryczana (ok. 0, 54 mg)
- mleko krowie
- jaja (żółtko) (ok 0,173 mg)
- chude mięso
      - schab (ok. 0,98 mg)
      - pierś z kurczaka (ok. 0,09 mg)
- łosoś (ok. 0,23 mg)

Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

1 komentarz:

  1. moj Maksiu miał niedobory wit. z gr B. Jadł kurczaka, jajka, kasze i in. Na szczęście sytuacja się unormowała ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...