poniedziałek, 28 grudnia 2009

Pomidory- źródło likopenu


Czerwone, zdrowe warzywa... kolejne na liście pożywienia w profilaktyce nowotworowej.Pomidory obfitują w antyutleniacze- warto się nimi zainteresować. Przeciwrakowe właściwości posiadają nie tylko kwasy fenolowe, flawonoidy ale przede wszystkim likopen (będący karotenoidem) oraz terpeny. Wśród nich, likopen wiedzie prym w walce z rakiem. Chroni głównie przed rakiem płuc, trzustki. Dobrze wpływa również na błony śluzowe macicy- kobiety powinny ukochać to cenne warzywo. Likopen wraz z witaminą c zapobiegają odkładaniu się cholesterolu na ścianach tętnic- ma więc również działanie przeciwmiażdżycowe. Dowiedziono również, że chroni przed zaćmą- głównie dzięki likwidacji wolnych rodników. Pozostałe substancje bioaktywne stanowią o tym, że pomidory są wartościowym składnikiem diety wzmacniającej układ immunologiczny. Mimo,że obróbka termiczna nie obniża znacząco właściwości zdrowotnych pomidorów, warto zjadać je świeże, także ze skórką ( jest tam sporo flawonoidów). Surowa dieta bogata w pomidory to wybór godny polecenia.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

1 komentarz:

  1. uwielbiam pomidory!:) teraz wiem ze dobrze robie jedzac je codziennie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...