czwartek, 26 listopada 2009

Czosnek- naturalny antybiotyk


       O dobroczynnych właściwościach czosnku słyszymy już od dawna. Największym bogactwem jest allicyna- składnik odpowiedzialny za zapach - uaktywniająca się po roztarciu, przy współdziałaniu enzymów- jest wysoce bakteriobójcza.

Działanie tego drogocennego składnika zbliżone jest do antybiotyku. Ważne jest to, by czosnek spożywać w miarę możliwości na surowo- wówczas działanie allicyny jest największe.

Nie oznacza to, czosnek poddany obróbce termicznej jest bezwartościowy- ma w dalszym ciągu działanie prozdrowotne ale już nie na taka skalę. Czosnek zawiera sporo składników mineralnych i witamin a fitoncydy działają bakteriostatycznie i bakteriobójczo.

Fitoncydy znajdują się również w soku cebuli, pora czy chrzanu. Jeśli więc czujemy, że "łapie" nas przeziębienie, sięgnijmy po czosnek- można rozetrzeć go z odrobina soli, wymieszać z masłem i smarować nim pieczywo. Nieprzyjemny zapach można zneutralizować zjadając zieloną pietruszkę.
Jeśli zainteresował Cię ten post, dołącz do mojego newslettera:
Email
Imię
Zgadzam się z polityką prywatności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...